El CEO advoca per una revisió de les mesures reguladores
Jamie Dimon, CEO i president de JP Morgan, ha alertat sobre les repercussions que la crisi bancària pot tenir en els propers anys i ha assenyalat que "tot i que això no s'assembla gens al 2008, no és clar quan s'acabarà".
A la seva carta anual als accionistes de l'entitat, Dimon ha explicat que "les fallides de Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse han canviat significativament les expectatives del mercat, els preus dels bons s'han recuperat, el mercat de valors està a la baixa i les probabilitats de recessió del mercat han augmentat”.
L'estrès financer causat pel col·lapse de les dues entitats ha generat molt nerviosisme al mercat i "clarament provocarà un enduriment de les condicions financeres a mesura que els bancs i altres prestadors es tornin més conservadors", estima Dimon.
Tot i això, afegeix que "no és clar si és probable que aquesta interrupció redueixi la despesa dels consumidors. Encara que les taxes més altes, particularment en les hipoteques, han reduït tant les vendes com els preus dels habitatges i la despesa del consumidor impulsa més del 65% de l'economia dels Estats Units".
Durant la crisi bancària, els bancs regionals dels EUA van ser els més afectats, especialment First Republic Bank, que va necessitar un rescat de 30.000 milions de dòlars per part de les grans entitats del país.
En aquest sentit, Dimon indica que des de JP Morgan volen enfortir els bancs més petits en benefici de tot el sistema financer.
"Qualsevol crisi que danyi la confiança dels nord-americans als seus bancs malmet tots els bancs, un fet que se sabia fins i tot abans d'aquesta crisi. Si bé és cert que aquesta crisi bancària va beneficiar els bancs més grans a causa de l'entrada de dipòsits que van rebre institucions més petites, la noció que aquest col·lapse va ser bo per a ells d'alguna manera és absurda", explica el CEO.
En aquest escenari d'incertesa, Dimon advoca per introduir canvis al sistema regulador i demana unes normes més prospectives, "menys acadèmiques i més col·laboratives".
"Les recents fallides de Silicon Valley Bank (SVB) als Estats Units i Credit Suisse a Europa, i l'estrès relacionat al sistema bancari, subratllen que simplement satisfer els requisits reguladors no és suficient. Els riscos són abundants, i la gestió de aquests riscos requereix un escrutini constant i vigilant a mesura que el món evoluciona", esgrimeix Dimon.
La carta arriba en un moment complicat per als bancs, després de fer front a un 2022 difícil per als mercats i desafiant a nivell geopolític, amb la guerra d'Ucraïna i les tensions entre la Xina i els Estats Units.
“Per descomptat, esperem que tot surti bé i que tots aquests núvols de tempesta es dissipin pacíficament i sense dolor, i hem d'estar preparats per a aquest resultat. També hem d'estar preparats per a un futur nou i incert. Els nous riscos (a més dels normals, com la recessió) són una inflació més alta per més temps, els efectes de mercat de QT i riscos polítics creixents. Naturalment, no puc estar segur que això passi, però li dono més probabilitat que al mercat", conclou Dimon.