Deutsche Bank diagnostica tres símptomes "immediats" de malaltia a l'economia de Catalunya

Els analistes del banc alemany més gran veuen una possible baixada de la producció associada a les vagues i efectes amplificadors

  • D'altra banda, alerten del descens de l'activitat turística...
  • ...i del boicot dels productes catalans des d'Espanya
Alberto Sanz
Bolsamania | 16 oct, 2017 13:30 - Actualitzat: 13:30
cataluna bolsa mercados

Deutsche Bank considera que la situació que viu Catalunya pot tenir un important impacte en la seva economia per la incertesa. "La situació actual de Catalunya pot danyar l'activitat econòmica immediata de la regió a través de baixada de producció associada a les vagues, pèrdua de turisme i boicot de productes", indiquen els analistes de l'entitat alemanya al seu informe titulat 'Catalunya: impacte econòmic de la incertesa política'.

Els analistes justifiquen aquests tres símptomes immediats d'una potencial malaltia. "La baixada de la producció associada a les vagues es pot demostrar amb l'exemple de França el 1995, les reivindicacions van durar 22 dies i van impactar al PIB en un 0,02% durant el trimestre. Cal tenir en compte que aquestes pèrdues de producció solen quedar reflectides al següent trimestre", assenyalen des de Deutsche Bank.

També comparen el que va passar al país veí per parlar de l'impacte en l'activitat turística de Catalunya. "El 2016, França va patir molts esdeveniments que van impactar la seva activitat turística anual entre un 0,01% i un 0,02% del PIB. El turisme hi representa 7,5% del PIB. Les estades hoteleres de París van disminuir un 12,7 % a l'any, però només un 2,5% a tot el país, ja que els turistes residents van substituir els no residents", indiquen. Això no obstant, indiquen que tal substitució pot no ocórrer a Catalunya, on el turisme representa el 12% del PIB i "l'exemple francès podria proporcionar una estimació més baixa dels costos immediats a l'activitat", valoren des de Deutsche Bank.

A l'agost, Catalunya va ser la principal destinació dels turistes amb gairebé 2,6 milions de visites, dada que suposa un 24,6% de tot el turisme nacional, malgrat els atemptats que van tenir lloc el 17 d'aquest mes a Barcelona i Cambrils i que van causar 16 morts. No obstant això, aquesta bona dada no ho és tant si es té en compte que a la regió catalana el nombre de turistes va créixer a un ritme més lent que la mitjana nacional: un 2,3% enfront d'un 4% del conjunt d'Espanya. A més, si se sumen els vuit primers mesos de l'any, el conjunt del turisme a Espanya creix a un 10%, mentre que a Catalunya ho fa 2 punts per sota.

D'altra banda, veuen una altra possible afecció de l'activitat econòmica catalana a curt termini que podria ser una caiguda de la demanda de productes catalans a la resta d'Espanya. Deutsche Bank apunta que "el 30% dels béns produïts a Catalunya es comercialitzen en altres regions d'Espanya, encara que els béns de consum final en no representaran la majoria", un fet que dificulta la possibilitat de boicot per part dels consumidors finals.

Encara que les dades de Deutsche Bank se situen per sota de les estimacions del Centre de Predicció Econòmica (Ceprede). L'organisme espanyol apunta que el comerç de Catalunya amb la resta d'Espanya representa a prop del 37% de les vendes totals. Una altra estimació de Clemente Polo, catedràtic de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), indica que de cada 100 euros generats per l'economia catalana, 22 corresponen a les exportacions a la resta del territori espanyol.

SORTIDA D'EMPRESES: 'EFECTE BREXIT'

Els analistes destaquen com la incertesa política també ha portat moltes empreses a reubicar les seves seus. "Aquestes decisions il·lustren bé com la incertesa política pot retardar la inversió i l'activitat de consum. Però si la font de la incertesa es dissipa ràpidament, la recuperació podria ocórrer i els costos a mitjà i llarg termini per a l'activitat econòmica poden ser insignificants" , destaquen des de l'entitat alemanya.

Com a exemple d'aquest fet, apunta el Brexit. "Si bé la confiança empresarial va retrocedir immediatament al juliol de 2016, es va recuperar immediatament després", apunten des de Deutsche Bank. Al seu informe indiquen que les conseqüències immediates de creixement de la votació al Regne Unit van ser limitades, i l'economia es va mantenir relativament sòlida durant la resta de 2016.

contador