Després de Mnuchin, és el rendiment del Tresor dels EUA que apuntala el dòlar

L'euro pràcticament pla, mostra resiliència davant el debilitament de les dades

  • La lliura, pendent de les dades de vendes al detall per confirmar el final del ral·li
  • El franc suís continua amb el seu declivi contra l'euro i acaricia els 1,20 francs
Noemí Jansana
Bolsamania | 19 abr, 2018 11:06
dinero, dolares, rico, billetes

El dòlar ha seguit perllongant els seus guanys, per segon dia consecutiu, especialment contra el ien i la lliura, apuntalat per l'auge del rendiment de la renda fixa nord-americana que "torna a correlacionar-se amb el dòlar/ien", indica Kathy Lien, analista de BK Asset Management. L'euro, però, manté el pols amb el seu rival nord-americà i es mostra pràcticament pla, als 1,2380 dòlars. L'altra gran protagonista torna a ser la lliura, que perllonga la seva caiguda per segon dia consecutiu.

El 'bitllet verd' es canvia de mans a les 107,50 iens, encara que els experts alerten que l'interès en la divisa nord-americana és limitat, tenint en compte que el bo a 10 anys s'ha disparat 5 punts bàsics durant la passada matinada. Amb tot, l'avanç -que ha estat el més gran en un dia des del 2 de març- ha portat l'índex que mesura l'acompliment de la divisa nord-americana a prop dels màxims d'un mes, als 89,633 punts.

La moneda dels EUA va revertir les caigudes de principis de setmana després que el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, sortís al pas de les últimes piulades del president nord-americà, Donald Trump, sobre manipulació de divises dels socis comercials dels EUA. I el dòlar no va deixar escapar l'oportunitat de protagonitzar un merescut ral·li quan va aclarir que eren "trets d'advertència".

Favorable per al dòlar també ha estat la publicació del Llibre Beix de la Fed, que encara que hagi mostrat les preocupacions de la Reserva Federal dels EUA pel proteccionisme, en global la seva lectura és "positiva", assegura Lien. "Els districtes de la Fed van citar més pressions de preus, activitat immobiliària, creixement dels préstecs, augments de la despesa dels consumidors, mercats laborals ajustats i una expansió de l'activitat en general modesta a moderada", resumeix l'experta.

L'analista deixa notar la seva sorpresa perquè l'euro hagi estat de les poques monedes que hagi aguantat l'estirada del dòlar. "La seva capacitat de recuperació davant de les dades més febles és impressionant". També explica l'analista de la companyia d'inversió de Nova York que "s'ha beneficiat de la decisió de l'Iran de deixar d'usar dòlars nord-americans per a les transaccions".

LA LLIURA, PENDENT DEL BOE

L'actualitat passa inevitablement per la lliura. La inesperada caiguda de la dada d'inflació al març, del 2,7% al 2,5% ha provocat que la moneda mantingui el seu recent declivi fins a un nou mínim de quatre dies aconseguit dimecres, als 1,4173 dòlars. Davant l'euro, s'ha depreciat fins a les 0,87 lliures.

La debilitat de les dades sembra dubtes sobre els passos a seguir pel Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) al camí de la normalització monetària. "La lliura ha caigut contra el dòlar, no perquè s'hagi qüestionat un imminent augment d'interès al maig -això sembla ara gairebé segur- sinó més aviat perquè les dades d'avui llancen dubtes sobre la probabilitat d'un nou augment de taxes al novembre", assenyala Jake Trask, d’OFX.

Lien crida a estar molt atenta a la dada de vendes al detall que es publicaran aquest dijous, ja que, si deceben el mercat, pot signar "el certificat de defunció del recent ral·li" que va portar la moneda britànica a coronar màxims des de la votació del Brexit aquesta setmana als 1,4270 dòlars.

L'EURO, A PUNT D'ACONSEGUIR ELS 1,20 FRANCS

En les últimes hores, l'euro ha aconseguit també una altra fita: prolongar la seva escalada contra el franc suís fins a nivells propers a l'antic sòl canviari del Banc Central de Suïssa per a l'euro/franc suís als 1,20 dòlars. Des que el banc central va abandonar el tipus de canvi de referència, al gener de 2015, en un moviment que va provocar una carnisseria entre els brokers de divises, la moneda suïssa no havia tornat a depreciar-se fins a aquests nivells.

La divisa del país helvètic es va disparar fins a màxims històrics en aquell moment, quan va tocar els 0,9651 francs, però ha anat cedint terreny de forma constant durant els últims tres anys. No obstant, segons analistes consultats, la recent crisi geopolítica ha jugat en contra del franc suís, ja que ha perdut part del seu paper d'actiu refugi en favor de l'euro, que ha estat l'aposta favorita dels inversors.

D'altra banda, les sancions dels Estats Units a Rússia, podria haver perjudicat inversions a Suïssa, el que podria haver marcat la diferència en aquesta ocasió, explica Marshall Gittler de ACLs Global. A més, els curts nets en la moneda suïssa han estat presents durant un temps, però el fet que no hagin augmentat agressivament suggereix que encara podria haver-hi més recorregut a la baixa per al franc suís, assegura Gittler.

Per si això fos poc, durant una recent intervenció, el president del Banc Nacional de Suïssa, Thomas Jordan, va deixar clar que l'entitat no té sobre la taula la voluntat d’eliminar la seva política monetària ultra-flexible de moment. "No volem provocar una apreciació del franc suís", ha assenyalat Jordan.

Davant d'aquest panorama, els experts de Danske Bank preveuen que el franc suís es depreciï fins a les 1,21 unitats contra el dòlar en el termini dels propers sis mesos. I van més enllà, "preveiem que es negociï als 1,23 francs contra l'euro a dotze mesos vista".

contador