Els canvis reguladors a la Xina, el principal motor de la volatilitat en la moneda digital
La història es repeteix una i altra vegada en el bitcoin des de fa aproximadament un any. La moneda digital, que ja s'ha apreciat gairebé un 500% des d'inicis d'any, ha tornat a deixar un nou rècord en aquest 2017 en què ha passat de preus per sota dels 1.000 dòlars a superar totes les previsions d'experts i analistes amb el seu últim màxim històric per sobre dels 5.800 dòlars assolit aquest diumenge. Però no és el seu sostre. Els més optimistes segueixen "posant-llargs" en la moneda criptogràfica i li auguren un gran futur.
Durant l'últim mes i mig, l'anomenat 'or 2.0' que opera amb lleugeres caigudes aquest dilluns, al voltant dels 5600-5700 dòlars, ha passat de moure a la franja de 5.000 dòlars a caure per sota dels 3.000 dòlars, per tornar a remuntar de forma espectacular fins al recent fita que el col·loca en molt bona posició per assaltar els 6.000 dòlars. Durant el mateix període, el total de capitalització de mercat de prop de 1.200 monedes digitals existents, ha superat els 176.000 milions de dòlars, a prop del seu rècord històric als 178.000 milions de dòlars.
Entre els motius d'aquesta volatilitat, hi ha les diverses decisions de les autoritats Xineses en matèria de regulació sobre monedes digitals. Des del passat 12 d'octubre, quan la moneda virtual va tocar els 5.300 dòlars, el bitcoin ha rebut impuls dels rumors sobre que la Xina podria fer marxa enrere en la prohibició de les plataformes d'intercanvi de monedes criptogràfiques.
Les informacions aparegudes durant els últims dies suggereixen que la segona potència mundial podria reprendre l'activitat en aquest florent mercat. Un informe de Cryptocoinnews.com, citant la companyia de notícies estatal xinesa Xinhua, ha assenyalat que la Xina tornarà a permetre el comerç amb actius digitals, però amb noves mesures legals. Entre aquest corpus legal es podrien incloure regulacions de llicències més restrictives i mesures contra el blanqueig de diners que seran implementades per les cases d'intercanvi.
Segons Jameel Ahmad, analista d’FXTM, hi ha altres factors en joc. "És possible que la recent notícia que Goldman Sachs està interessat a obrir una taula de negociació amb el bitcoin i l'actual crisi política a Espanya, estiguin augmentant la demanda dels comerciants en aquesta moneda digital", assenyala l'expert.
Aquests rumors tornen la confiança a un mercat en què la Xina aglutinava pràcticament la meitat del comerç mundial en aquests actius. A més, la decisió dels reguladors del gegant asiàtic podria marcar el pas per altres potències, com Rússia, que també han estret el setge a les monedes virtuals durant els últims dies. Igual que el banc central xinès, el supervisor monetari rus està valorant la prohibició de les cases de canvi. Dimecres passat, el president rus, Vladímir Putin, ha indicat que estudiaran els passos adoptats per altres nacions per elaborar un paquet de mesures "per protegir els inversors i prevenir el blanqueig de diners".
MOTIUS PER SEGUIR AMB LES PUJADES
La pregunta que es plantegen els operadors és si hi ha lloc per majors pujades en el bitcoin i la resta de monedes digitals. Mentre les veus malastrugues tornen a parlar de bombolla, altres experts donen suport a l’estratosfèrica tendència del bitcoin.
Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica. L'analista de Bolsamanía, José María Rodríguez, ha assenyalat que "està en pujada lliure absoluta, sense resistències de cap tipus". Com a primer suport en cas de correcció, l'analista situa "els màxims històrics anteriors (4.921 dòlars). "I com a suport principal la directriu alcista, ara als 3.230 dòlars aprox. Quan alguna cosa puja tant no es pot dir molt més", assenyala Rodríguez.
Kay van-Petersen, estrateg global-macro de Saxo Bank, creu que encara hi ha molt soroll de preus a curt termini per la seva alta volatilitat en comparació de les classes d'actius tradicionals. "Segueixo creient que arribarem fàcilment a 100.000 dòlars en 10 anys", insisteix.
L'expert de Saxo Bank dóna diversos motius per justificar la seva visió, entre ells que "l'any 2013 el bitcoin va multiplicar per 55 el seu valor... així que, si això es repetís des dels nivells actuals, el bitcoin superaria els 300.000 dòlars en un any". A més, "el mercat segueix sent excepcionalment jove i nou. El bitcoin només es va començar a operar i ser utilitzat a partir de 2009. Segueix sent un nadó que està aprenent a gatejar", comenta Van-Petersen.
Aquesta joventut explica, segons l'analista que "el nivell de penetració i adopció del bitcoin i altres monedes digitals és encara marginal. Tot just hem tractat una part superficial de l'iceberg". Finalment l'expert es confessa un ferm defensor de la tecnologia blockchain. "El bitcoin i altres monedes digitals tenen el potencial de ser el gran equalitzador mundial de pagaments/transferències i possibiliten tenir un banc per a tot al telèfon/cartera", afegeix l'analista. Per aquest motiu, creu que els 2.500 milions d'adults que al món no tenen accés a un banc acabaran adoptant el bitcoin i la blockchain per les seves transaccions".