Des de rebaixar el preu de la llum a refinançar els deutes: el que altres països han fet

La Xina ha rebaixat un 5% el preu de la llum per a les empreses i comerços

Judith Arrillaga
Bolsamania | 17 mar, 2020 17:39
ep ong sociales y ambientales se concentraran a las 1900 horas este miercoles en la puerta del sol
GREENPEACE - Archivo

Aquest dimarts està previst al Govern d'Espanya aprovi el Reial decret que estableix una sèrie de mesures de caràcter laboral per intentar pal·liar els efectes del coronavirus. Entre elles s'espera una agilitació dels expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTE) en determinats sectors, la concessió de la prestació per desocupació sense exigir període de carència, i la suspensió temporal del pagament de cotitzacions a empreses, autònoms i treballadors.

Espanya tan sols segueix l'exemple dels països que s'han vist afectats abans pel coronavirus. Els ministres encarregats de dur a terme aquestes mesures ja van avisar aquest cap de setmana que es farà tot el que sigui necessari, fins i tot si això comporta intervenir en certs sectors de l'àmbit privat, com la sanitat o les elèctriques.

La Xina, epicentre de l'epidèmia, ja va prendre una decisió semblant quan va prohibir als seus ciutadans sortir de casa. El govern asiàtic va intervenir per rebaixar un 5% el preu que paguen les indústries i comerços per l'electricitat. També a la Xina, alguns bancs van reduir el pagament inicial per un habitatge.

En el cas de Regne Unit, ajudar les empreses i els treballadors és una de les seves principals prioritats. És per això que s'ha aprovat un paquet de 30.000 milions de lliures esterlines per mitigar l'impacte econòmic i humanitari. D'aquests, 7.000 milions estan destinats a ajudar a les empreses i els seus treballadors.

En concret, a tots aquells treballadors que s'hagin contagiat de coronavirus i per tant hagin d'estar aïllats se'ls reconeixerà la baixa per malaltia. Igualment queden suspesos certs impostos per a les empreses amb un valor imposable 51.000 lliures.

Tot i que a Espanya encara no s'han aprovat les mesures econòmiques de major envergadura, el Reial decret publicat la setmana passada ja en recollia alguna, com per exemple que les pimes tenen la possibilitat d'ajornar el seu deute amb Hisenda durant sis mesos, els tres primers sense pagar interessos.

Una cosa molt similar es va aprovar a la Xina quan les empreses de tot el país van començar a tancar. El govern va aprovar ampliar els terminis perquè les pimes de Hubie puguin pagar els seus deutes durant el segon trimestre de l'any.

contador