"No crec que entrar en aquest joc ara mateix suposi un avantatge competitiu per DBS", ha afegit David Gledhil, expert del banc asiàtic
A les nombroses veus que s'han alçat contra el bitcoin, i que el més suau que han dit de la major divisa digital per capitalització de mercat és que es tracta d'una bombolla, s'hi uneix la de DBS. David Gledhil, el cap del grup de tecnologia de l'entitat asiàtica ha qualificat la moneda digital d"estafa piramidal".
"Veiem el bitcoin una mica com un esquema Ponzi", ha assenyalat l'expert en declaracions a la 'CNBC'. Les transaccions amb la moneda digital són "extremadament cares" i "totes les comissions estan ocultes en els mecanismes d'aquestes monedes virtuals", ha afegit Gledhill durant una trobada del sector fintech a Singapur. "No crec que entrar en aquest joc ara mateix suposi un avantatge competitiu per DBS", ha afegit l'expert i ha descartat així la possibilitat que el banc asiàtic participi en aquest florent mercat.
En el seu lloc, s'ha mostrat més partidari de centrar-se en les transaccions electròniques de divises sobiranes. A més, l'analista de DBS, que és una de les entitats que més recolza l'adopció de les noves tecnologies, aposta perquè el bitcoin acabi per depreciar-se i opina que "serà molt barat perquè així és com s'escalarà" i ha afegit que actualment no hi ha un avantatge de preus per DBS.
ALTRES GRANS DETRACTORS
Gledhil no és el primer representant de la gran banca d'inversió que carrega contra les divises digitals. Especialment el bitcoin ha suscitat nombroses crítiques en el transcurs d'aquest any, en què ha arribat a apreciar més d'un 600% des d'inicis de gener fins al màxim de principis de novembre en més de 7.800 dòlars. La moneda s'ha embarcat en una correcció des d'aquest preu, tot i que es dispara aquest dimecres gairebé un 5% fins a recuperar gairebé els 7.000 dòlars.
Recentment, Mohamed El-Erian, conseller econòmic cap d'Allianz, i el CEO de Credit Suisse Group, Tidjane Thiam, també s'han unit als detractors de la moneda criptogràfica, mentre els gurus de la blockchain els acusen de "tenir por" del bitcoin. El primer ha redoblat la seva anterior advertiment que l'actiu virtual està sobreapreciat. El segon ha opinat que "és la pura encarnació d'una bombolla".
Com és obvi, les veus de pes del florent sector del blockchain no deixen escapar una oportunitat per defensar-se d’aquest tipus de declaracions que qualifiquen de "falses" i, a més, "una ximpleria", explica a Bolsamanía Matthew Spoke, fundador d’AION . "Són comentaris moguts per un sentiment de ràbia o por", afegeix l'expert en la tecnologia de la cadena de blocs, que argumenta que tots aquests noms de pes estan a la defensiva perquè "és molt més fàcil sortir a la palestra per proferir aquests comentaris lapidaris que tractar d'entendre'ls".
Brock Pierce, president de la Bitcoin Foundation, es mostra igual de crític amb les grans figures de la inversió institucional la visió, segons explica, està influenciada pels actius tradicionals i no "són capaços de adonar-se del immens potencial que ofereixen, no només les divises criptogràfiques, sinó la tecnologia on s'escriuen les seves transaccions ".
Expliquen la seva actitud de rebuig i fins menyspreu perquè "no volen entrar en un mercat al qual no estan oberts". D'altra banda, explica Matt McKibbin, fundador de l'Oficina DecentraNet, "molts d'aquests inversors institucionals simplement no tenen permís per parlar-los als seus clients dels actius virtuals perquè no poden invertir-hi", així que els menyspreen.
Però "la pura realitat -afegeix- és que el bitcoin i les criptodivisas espanten als bancs d'inversió perquè amenacen la seva essència". "Aquests CEOS i primeres figures treballen per al sistema centralitzat i tradicional que és justament l'status quo que desafien les criptodivisas que proposen un model descentralitzat, on desapareixen els intermediaris", argumenta l'especialista en descentralització de cadenes de producció mitjançant la tecnologia blockchain.