Cuerpo creu que l'OPA de BBVA sobre Sabadell "seria perjudicial per a clients i inclusió financera"

Insisteix que la concentració resultant seria "excessiva"

María Campillo
Bolsamania | 17 jun, 2024 14:23
ep el ministro de economia comercio y empresa carlos cuerpo 20240515110911
Carlos Luján - Europa Press

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha tornat a manifestar la seva preocupació sobre la concentració resultant de l'OPA de BBVA sobre Sabadell.

"La concentració podria resultar excessiva després de la fusió i seria perjudicial per als clients i per a la inclusió financera", ha afirmat durant la seva participació als Cursos d'Estiu de l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE), a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), a Santander.

L'impacte que pugui tenir en algunes localitzacions també és un altre dels vectors de preocupació del Govern, que ha emfatitzat que és "conscient de la fortalesa del sector financer", però que, precisament, una de les conseqüències d'això, ha estat "la concentració".

Un procés de concentració que ha quedat reflectit en la manca de remuneració dels dipòsits. I és que, segons el ministre a Espanya, no s'ha traslladat la pujada de tipus en aquest àmbit tal com sí que ha passat en altres països.

"Estem en un moment d'alta liquiditat, però també s'atribueix aquesta falta de translació a la falta de competència", per això ha remarcat que "l'origen de la preocupació és anterior al procés de fusió".

Alhora, creu que "a l'àmbit de l'estabilitat financera, un és la translació de la política monetària, com ara la remuneració dels dipòsits, i el potencial risc sistèmic que inclogui grans jugadors". "El tema de l'ocupació va de la mà de la inclusió financera", ha emfatitzat.

Tot i això, ha reconegut que el fet que l'oferta fos 'hòstil' "va suposar un punt de preocupació addicional quant a impacte de mercat o volatilitat addicional". "Nosaltres també tenim un rol, i és en aquest marc al qual ens estem pronunciant", ha explicat Cuerpo.

Pel que fa a la situació econòmica, ha dit que “històricament l'economia espanyola ha estat sensible a les crisis internacionals”. Per això es temia que Espanya patís més que altres països, però “aquesta vegada ha estat diferent”, creixent a bon ritme “Espanya ja ha recuperat el nivell de PIB de la zona euro".

"Hem aconseguit evitar els pitjors escenaris que auguraven alguns", en què els organismes internacionals preveuen que Espanya lideri el creixement i ha avançat que el Govern revisarà a l'alça les projeccions que donaran a conèixer al juliol.

En referència a això, ha subratllat que es mouran del 2% cap a xifres semblants de les que estan sortint durant els darrers dies. "Estarem més a prop del 2,5% que del 2%". "Per primer cop l'economia espanyola creix i es modernitza sense acumular desequilibris macro", ha subratllat.

"La comissió europea ha confirmat que Espanya continua avançant en el compliment dels objectius de pla de recuperació", però "queda camí per recórrer" per fer front a l'estat del benestar, l'adaptació al canvi tecnològic i la descarbonització de l'economia.

"També tenim grans reptes estructurals de la nostra pròpia economia, com assolir la plena ocupació i tancar aquesta bretxa de productivitat", ha afirmat el ministre.

"El mercat laboral és un dels vectors de creixement" de l'economia espanyola, "hem aconseguit nivells rècord en afiliació a la seguretat social". "Nova ocupació a molt bon ritme", de la qual ha destacat la "qualitat" dels nous llocs de treball.

"Es pot veure quant a l'estabilitat de les relacions i a la composició sectorial d'aquesta creació d'ocupació", ha emfatitzat Cuerpo.

Espanya també s'està caracteritzant per l'arribada d'inversió estrangera, encara que calen millores a nivell institucional.

En aquest sentit, els tràmits burocràtics suposen una trava per a les pimes, i per això el Govern utilitzarà la intel·ligència artificial (IA) perquè gestors intel·ligents alliberin d'aquesta càrrega de treball les empreses.

contador