Clàusules sòl: reclamacions a través de la via judicial o extrajudicial?

Els experts aconsellen als afectats consultar amb professionals abans de signar un possible acord

  • L'entitat financera no està obligada a retornar els diners als afectats
  • Els bancs tenen 3 mesos per calcular la quantitat que procedeix retornar-te, i abonar-te-la, sempre que estiguis conforme amb la mateixa
Bolsamanía
Bolsamania | 25 gen, 2017 16:47 - Actualitzat: 16:47
cbmryen

Tots els afectats per les clàusules sòl poden realitzar les reclamacions a través de la via extrajudicial o la judicial, no obstant això, des de reclamador.es consideren que la segona "és la més eficient", ja que amb ella s'aconsegueix la restitució de totes les quantitats pagades a l'excés més els interessos legals i de demora.

Igual que les associacions de consumidors, la companyia online de serveis de reclamacions recomana la via judicial com la millor forma de garantir la defensa dels drets dels afectats enfront de la banca.

Reclamador.es recomana la via judicial per garantir la defensa dels drets dels afectats enfront de la banca

Per contra, la via extrajudicial, tal com expliquen des de l'empresa, "no ha canviat realment gens" en relació al que podien fer l'usuaris reclamant als bancs abans de l'entrada en vigor del Reial decret-llei (RDL) de mesures urgents en relació a les clàusules sòl aprovat divendres passat 20 de gener al Congrés de Ministres. Els bancs no es veuen obligats a retornar tot als afectats i s'amplia el termini de resposta de dos mesos a tres.
Els experts també aconsellen als afectats consultar amb professionals abans de signar un possible acord, ja que "els bancs poden intentar pactar una quantitat inferior a la qual els correspon legalment".

Així, el client afectat podrà traminar la seva reclamació a través de la via extrajudicial i transcorreguts els tres mesos iniciar la via judicial. Però una vegada que iniciïs la via extrajudicial, hauràs d'esperar al transcurs dels tres mesos per iniciar la via judicial.
“Els consumidors han de tenir molt clar el que se'ls ha de retornar en metàl·lic i que no s'oblidin que la predisposició dels bancs mai ha estat bona per retornar el cobrat de més. La justícia és la millor garantia per aconseguir tot el que se'ls deu”, ha indicat Pablo Rabanal, CEO i fundador de reclamador.es.

El passat 21 de gener va entrar en vigor el RDL, data des de la qual els afectats poden dirigir al servei d'atenció al client les seves reclamacions (començant el termini de tres mesos per a la seva resolució a partir del 21 de febrer), sense que existeix termini límit per a la seva presentació.

OBLIGACIONS DEL BANC

Per la seva banda, el banc té un mes, a explicar des del 21 de gener, per implantar un sistema de reclamació prèvia per a clàusules solc i ha de garantir que aquest sistema és conegut per tots els afectats. Les entitats bancàries han de crear un departament específic per resoldre aquestes reclamacions i informar en totes les oficines d'aquest sistema i també a la seva pàgina web. En aquest sentit, els bancs tenen un termini de tres mesos per resoldre i restituir els diners, tret que entenguin que la seva clàusula és vàlida i no abusiva, perquè va informar degudament, o que decideixi no contestar.

L'entitat financera no està obligada a retornar els diners als afectats

L'entitat financera no està obligada a retornar els diners als afectats, tret que reconegui que no va informar al client de forma adequada d'una clàusula sòl. I la norma publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) no estableix cap tipus de sanció per a les entitats que es neguin a retornar tots els diners als usuaris. Ara bé, si es nega a retornar-te els diners, no vol dir que un jutjat vagi a seguir el mateix criteri.

Els bancs tenen 3 mesos per calcular la quantitat que procedeix retornar-te, i abonar-te-la, sempre que estiguis conforme amb la mateixa. Si no contesta en aquest termini, és perquè no accepta la teva reclamació i tindràs la via judicial per continuar.

Per conèixer el que l'entitat et deu és necessari examinar i estudiar l'escriptura de préstec per saber el tipus de la clàusula solc, la data de formalització, des de quan es va aplicar la clàusula, si va haver-hi un tipus fix durant el primer any de la teva hipoteca, etc.

contador