"Quan sabem que hi ha una desacceleració, no només a Espanya, pensem-nos molt bé el que fer"
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha demanat aquest dimecres al govern en funcions que "pensi molt bé" la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2020 a causa de la desacceleració de l'economia espanyola i els efectes que ha tingut elevar aquest salari a 900 euros mensuals durant 2019.
"Quan sabem que hi ha una desacceleració, no només a Espanya, pensémonos molt bé el que fer", ha dit el president de la CEOE en ser preguntat per la possible pujada de l'SMI per al 2020. Garamendi ha assenyalat que, de moment, el govern en funcions no ha trucat a la seva organització ni li ha comunicat les seves pretensions sobre l'SMI.
En tot cas, el dirigent empresarial s'ha referit a l'efecte negatiu que ha tingut l'augment de l'SMI en l'ocupació agrícola, on gairebé 70.000 treballadors "ja no estan a l'economia". I preguntat també per l'impacte de la pujada de l'SMI a l'ocupació domèstic (el govern en funcions va admetre aquest dimarts que han desaparegut unes 13.000 cotitzants que han estat substituïdes per persones en situació irregular -economia submergida-), Garamendi ha assenyalat que "quan es prenen decisions (com la de pujar l'SMI a 900 euros), passen coses".
"Nosaltres pensem que han d'estar treballant dins el sistema. Que estiguin a l'economia submergida és un error que caldria resoldre, reparar i pensar, perquè la gent ha d'estar en el sistema i pagar uns impostos", ha apuntat el líder de la patronal.
El president de la CEOE ha afegit, a més, que el gran problema d'Espanya és l'economia submergida, que suposa el 24% del PIB, enfront del 13% a Europa. "Quan es parla que la pressió fiscal de les empreses espanyoles és menor que la d'altres països és per l'economia submergida, ja que la pressió fiscal és el que es paga pel nombre d'habitants. Com més gent hi hagi a l'economia submergida sembla que hi ha una menor pressió fiscal", ha explicat.
LA TAXA GOOGLE, UN ASSUMPTE QUE CONCERNEIX LA UE
Pel que fa a l'anomenada taxa Google que pretén aprovar l'executiu socialista, Garamendi també ha donat a entendre que el govern s'hauria de pensar en imposar-la perquè considera que és una qüestió que es fa a Europa.
"La taxa Google, en cas d'imposar-se, ha de ser un tema europeu (...) Som Europa i hem de treballar a Europa. No té sentit parlar a Espanya del que individualment farem quan el que té sentit és parlar a Brussel·les i que Europa decideixi", ha subratllat.
A més, ha advertit que establir aquesta taxa només a Espanya "deslocalitzaria empreses" que acudirien a altres països d'Europa. "Hem de buscar l'harmonització fiscal a Europa perquè són solucions reals i no pegats", ha apuntat.