No espera el mercat "cap canvi a la narrativa del banc central" dels EUA
L'euro s'ha embarcat en un moviment de consolidació davant el dòlar, després de la forta volatilitat de les setmanes anteriors, que promet prolongar aquest dilluns. La moneda europea ha dibuixat un estret rang durant les quatre últimes jornades i s'aferra als 1,23 dòlars abans que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, comparegui davant el Parlament Europeu.
Però no és l'únic esdeveniment que mantindrà els inversors en alerta aquesta setmana. El tema que ha acaparat tota l'atenció als mercats financers aquest any i que ha generat el repunt de la volatilitat és la inflació i "les properes jornades no seran diferents", avisen els analistes de Danske Bank. Dimecres es coneixeran les dades d'inflació de l'Eurozona i dijous en prendran el relleu les xifres de la despesa de consum personal dels EUA, "la magnitud relacionada amb els preus en què més es fixa la Reserva Federal (Fed)", recorden aquests experts.
Però abans, serà el moment d'escoltar els presidents dels supervisors monetaris a un i altre costat de l'Atlàntic. Draghi 'surt a escena' en primer lloc, encara que experts com Stephen Innes, analista d’Oanda, no creuen que ofereixi "noves pistes" sobre el canvi de comunicació que es 'cuina' al banc central.
No espera el mercat "cap canvi en la narrativa del banc central dels EUA"
En canvi, tant aquest analista com els experts de Danske Bank posen l'èmfasi sobre la declaració davant del Congrés dels EUA del flamant president de la Fed, Jerome Powell. No espera el mercat "cap canvi en la narrativa de la Fed", indica Innes, durant el seu discurs sobre política monetària i l'economia.
No obstant això, l'acció en el preu del 'bitllet verd' suggereix que s'imposa la cautela abans d'escoltar Powell. La divisa dels EUA ha perdut una mica del seu impuls aquest dilluns, afectada també pel declivi del rendiment de la renda fixa dels EUA. I, tot i que davant l'euro presenta escassos canvis, cau un 0,3 davant el ien, fins als 106,50 iens. La lliura torna per sobre dels 1,4026 dòlars, després d'haver remuntat un 1,2% durant les tres últimes sessions.
El panorama contrasta amb l'ímpetu recent de la moneda, resultat de la creença del mercat que la venda massiva del dòlar havia estat exagerada, sumat al to optimista de les actes de l'última reunió de la Fed. Powell "no necessita projectar cap imatge de moderació", comenta, per la seva banda, Boris Schlossberg, cofundador de BK Asset Management. Però en un moment en què els preus de les accions han estat inestables, tampoc necessita dir res que soni especialment agressiu amb les taxes d'interès", afegeix.
LA POLÍTICA MARCARÀ EL COMPÀS
Cap dels analistes consultats creu, en canvi, que les compres tornin a l'euro abans de les cites polítiques en les quals s'enfronten els països d'Eurozona aquesta setmana: el diumenge es coneixerà el resultat de les primàries de l’SPD alemany sobre la 'gran coalició 'amb el partit de la cancellera Angela Merkel i els italians estan cridats a les urnes.
Dues cites molt rellevants per a les quals no s'esperen grans ensurts, tot i que caldrà veure què és el que passa finalment.
A Itàlia, tot apunta a una volta de Silvio Berlusconi, cosa que, paradoxalment, es considera la millor opció possible davant el temor que s'imposi el partit radical i antieuropeu 'Moviment 5 Estrelles', cosa que es veu poc probable després de la nova llei electoral aprovada a Itàlia a finals de l'any passat. Pel que fa a Alemanya, s'estima que els militants del Partit Socialdemòcrata votaran a favor d'un govern basat en una gran coalició entre el partit d'Angela Merkel i el seu partit. Si no és així, Alemanya s'enfronta a un futur polític d’immediat incert que passaria per un govern en minoria de Merkel (cosa que aquesta ha descartat en múltiples ocasions) o la repetició d'eleccions.
No obstant això, l'euro ha notat la mossegada de la prima de risc polític que tant va pesar en el seu preu durant la primera meitat de 2017 i els analistes no esperen que s'animi durant els propers dies.