Catalunya no sent la crisi... al setembre: pugen un 4,3% les pernoctacions hoteleres d'estrangers

Les pernoctacions hoteleres creixen un 2,2% a tot Espanya impulsades pel turisme estranger

  • Tot i la tensió a Catalunya, la comunitat segueix sent un dels principals destinacions turístiques
Bolsamanía
Bolsamania | 23 oct, 2017 10:55
ep conserjehotel turismo turistas turista alojamiento
EUROPA PRESS

Catalunya sembla immune a la crisi. Almenys ho ha seguit sent al mes de setembre, pel que fa al nombre de pernoctacions hoteleres. Malgrat que el mes passat es van incrementar les tensions entre la Generalitat i el Govern de Mariano Rajoy, sembla que el turisme no ho va tenir molt en compte, almenys en estranger, que va augmentar un 4,3% els seus pernoctacions a la comunitat. Els turistes nacionals també van fer el mateix, tot i que menys: les pernoctacions, en aquest cas, només van augmentar un 0,3% durant el novè mes de l'any.

Els hotels espanyols van registrar més de 38 milions de pernoctacions el mes de setembre passat, fet que suposa un 2,2% més que durant el mateix mes de 2016

Així ho revela l'enquesta de conjuntura turística hotelera donada a conèixer aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons explica, els hotels espanyols van registrar més de 38 milions de pernoctacions el mes de setembre passat, fet que suposa un 2,2% més que al mateix mes de 2016. Així mateix, durant els nou primers mesos de l'any les pernoctacions en establiments hotelers van augmentar un 3% respecte al mateix període de 2016.

L'avanç interanual aconseguit al setembre es deu a l'augment del 2,7% en les pernoctacions realitzades pels visitants estrangers i al repunt, més moderat, de les realitzades pels residents a Espanya (+ 0,9%), diu l'INE, que explica que l'estada mitjana va baixar en el novè mes de l'any un 1,9%, fins a les 3,5 nits per viatger.

No obstant això, al setembre es van cobrir el 69,3% de les places ofertes, amb un augment anual de l’1,3%, mentre que el grau d'ocupació per places als caps de setmana va baixar un 0,5% i es va situar al 72,5%.

Pel que fa a la taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH), va ser del 6,3% al setembre, dues dècimes per sota de la registrada el mes passat i mig punt per sobre de la de fa un any. En aquest sentit, la facturació mitjana diària per habitació ocupada (ADR) va arribar als 89,8 euros, un 6,7% més en comparació amb setembre de 2016, i l'ingrés mitjana diària per habitació disponible (RevPar), condicionat a l'ocupació registrada, va ser de 69,1 euros, amb un repunt interanual del 8,8%.

CATALUNYA SEGUEIX AL CAPDAVANT

Tot i que la tensió a Catalunya no ha fet més que augmentar des de principis de setembre, les dades revelades per l'INE mostren que, almenys aquest mes, no s’hi va traslladar al nombre de pernoctacions. Els visitants estrangers segueixen triant la comunitat com un dels seus principals destins, fins i tot enmig de la crisi catalana, tot i que caldrà esperar a conèixer les dades del mes d'octubre, quan la crisi catalana ha arribat al seu punt màxim, per veure si tot el que ha passat ha tingut o no efecte sobre el turisme, una de les principals fonts d'ingressos de l'economia catalana, com han alertat diversos sectors.

Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana i Comunitat de Madrid van ser les destinacions principals dels viatgers residents a Espanya al setembre, amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del -4,2%, 0,3%, -3,0% i -4,8%, respectivament. Per la seva banda, el principal destí elegit pels viatgers no residents va ser Illes Balears, amb un 32,3% del total de pernoctacions. En aquesta comunitat les pernoctacions d'estrangers van baixar un 1,5% respecte al setembre de 2016. Els següents destinacions dels no residents van ser Canàries (amb el 19,2% del total de pernoctacions i un creixement de l’1,5%) i Catalunya (amb el 18,9% del total i un augment del 4,3%).

Pel que fa al perfil de turistes estrangers, els viatgers procedents del Regne Unit i Alemanya van concentrar el 26,9% i el 23,3%, respectivament, del total de pernoctacions de no residents en establiments hotelers al setembre. Tant el mercat britànic com l'alemany van baixar un 2,2% en taxa anual. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, Països Baixos i Itàlia (els següents mercats emissors) van registrar unes taxes anuals del -3,7%, 9,9% i -3,5%, respectivament.

contador