Catalunya prohibeix les reunions de més de 10 persones i farà proves a escoles i instituts

Es faran 500.000 PCR a escoles i instituts a partir del 15 de setembre

Virginia Mora
Bolsamania | 24 ago, 2020 13:18
ep el presidente de la generalitat quim torra durante la novena reunion de presidentes autonomicos
GENERALITAT DE CATALUNYA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns una bateria de noves mesures per contenir l'expansió del coronavirus a Catalunya: a partir d'ara es prohibiran les reunions socials de més de 10 persones. "Aquestes mesures que prenem, i les que prendrem, no serviran per a res si no aconseguim aplanar la corba. Hem de ser capaços d'abaixar el ritme, de reduir les interaccions socials", ha dit. També ha anunciat que es faran proves a les escoles i instituts a partir del 15 de setembre.

El Govern ha pres aquesta decisió perquè actualment "el 70% dels contagis es deuen a reunions amb amics i familiars". A partir d'ara queden prohibides les trobades i reunions "tant a àmbit privat com el públic", tot i que la mesura no afectarà activitats laborals ni mitjans de transport públic.

El president Torra ha fet una crida als catalans perquè "redueixin la interacció social i compleixin estrictament les mesures" de seguretat aprovades, com ara mantenir una distància d'1,5 metres i l'ús obligatori de la màscara. "Hem de ser capaços d'aplanar la corba en aquestes tres setmanes que vénen", ha apuntat, i ha dit que Catalunya posarà en marxa una 'operació setembre' perquè "sí o sí aquest país ha de posar-se a treballar, i sí o sí que han d'obrir les escoles".

"Ens juguem en tres setmanes tot el que passarà a la tardor-hivern", ha advertit Torra, i ha recordat que es manté el tancament de l'oci nocturn i la prohibició de consumir alcohol i tabac a zones públiques. "Tornem a demanar a tothom un nou esforç", ha remarcat el president de la Generalitat, i ha demanat que les relacions socials es facin "dins del nostre nucli habitual, amb les persones amb qui tenim confiança, amb les quals convivim, i evitar els desplaçaments innecessaris".

Torra s'ha mostrat preocupat pel creixement dels contagis, i per això ha volgut llançar un "senyal d'alerta" davant d'una segona onada que "és diferent" perquè està afectant molt infants i joves. "Ningú, cap edat, no s'escapa d'aquest virus", ha dit, demanant de nou responsabilitat. I és que encara que "un 87% afirma que compleix les mesures d'aïllament", la veritat és que n'hi ha un 13% que no ho fa. Per això, la Generalitat demanarà també una "declaració d'autoresponsabilitat, de compromís, que es complirà l'aïllament i la quarantena", ha explicat Torra.

500.000 PCR A LES ESCOLES I INSTITUTS

Així mateix, el president de la Genetalitat ha posat especial accent en la necessitat que infants i adolescents tornin a classe, però amb seguretat. S'ha parlat molt d'aquest tema aquests últims dies, sobre si la tornada a l'escola serà o no presencial, en vista de l'augment dels contagis. I és que Catalunya ha registrat 1.788 nous positius durant les últimes 24 hores.

El Govern ha convocat aquest dimarts un Consell Executiu Extraordinari en el qual presentarà un pla sobre educació i salut, que concretarà el pla d'obertura de les escoles. Torra ja ha avançat que "a primària totes les classes seran amb ràtios de menys de 20 alumnes", mentre que en secundària i batxillerat les ràtios seran aquelles que siguin factibles.

A més, Catalunya posarà en marxa un pla de cribat a l'àmbit de l'educació. "Del 15 setembre al 15 novembre es faran 500.000 proves a escoles i instituts, per fer un cribat poblacional que ajudi a completar la informació sobre l'epidèmia i els contagis", ha ressaltat el president de Catalunya.

També ha explicat que "la màscara serà obligatòria a tot arreu per als majors de 12 anys" i, a zones de risc, per als majors de 6 anys. Sobre la tornada a l'escola, ha demanat al Govern de Pedro Sánchez "responsabilitat" i ha dit que la Generalitat farà el que li sigui possible "perquè hi hagi conciliació familiar".

contador