Justifica el feble desenvolupament de l'economia britànica pel fort temporal
El governador del Banc d'Anglaterra (BoE), Mark Carney, ha comparegut aquest dimarts davant els membres del Parlament del Regne Unit per defensar les decisions preses pel regulador i justificar el feble comportament recent de l'economia de les illes. Una política monetària correcta, en opinió del banquer anglès, després de la influència de "factors temporals" que justifiquen una més lenta retirada dels estímuls. No obstant això, Carney ha recordat la intenció del BoE de tornar al camí de la normalització de manera gradual i contínua, cosa per a la que els agents econòmics han d'estar preparats.
La decisió de mantenir al maig els tipus d'interès a 0,5% va posar en dubte la coherència dels missatges emesos des del regulador, que a principis d'any anunciava "majors i més ràpides mesures" que no s'han produït. L'avanç dels preus ha caigut des de llavors sense l'excusa d'una política més restrictiva, i el consens del mercat indica que ho continuarà fent. L'última lectura de març (2,5%) continua estant per sobre de l'objectiu del banc, però l'ombra del Brexit i les tímides dades 'macro' del primer trimestre no donen suport a mesures contundents.
Així, el preu del diner continuarà estable almenys fins a l'estiu, quan el Comitè de Política Monetària (MPC) tornarà a reunir-se. Un dels seus membres, Gertjan Vlieghe, ha comparegut davant del Comitè del Tresor moments abans que el seu 'cap' per mostrar la seva predicció de sis pujades de tipus durant els propers tres anys. Una postura lleugerament més 'falcó' que l'aportada pel regulador des del començament d'any, que no obstant això continua sense ser excessivament agressiva per al curt termini. Després d'aquestes paraules, la lliura s'ha apreciat respecte al dòlar a penes un 0,25% des de l'inici de la jornada.
"No hi ha possibilitat" de donar previsions incondicionals sobre el futur dels tipus d'interès, ha afirmat Saunders (MPC)
I llavors han arribat les preguntes per al governador. Sobre una política de comunicació més explicita, com l'aportada per Vlieghe, Carney ha assegurat que es tracta d'un tema discutit dins el MPC, la majoria de membres del qual coincideix en restringir els missatges proporcionats des del Comitè. "No hi ha possibilitat" de donar previsions incondicionals sobre el futur dels tipus d'interès, destacava el regulador Michael Saunders durant la compareixença.
Preguntat sobre la influència del clima a les dades del primer trimestre, el banquer anglès ha assegurat la seva confiança en veure xifres més robustes a curt termini, amb l'Oficina Nacional d'Estadística (ONS) britànica aportant dades suficients com per atribuir aquesta 'frenada' a mal temps i les nevades.
Així, el focus se centra en l'agost com a data ara més probable per a la primera pujada de tipus de l'any. Encara Carney sembla haver comprès el seu error i es nega a donar pistes de més. Un 'nuvi en què no confiar', com citen els economistes britànics, que ha de mesurar els seus passos si vol mantenir la seva credibilitat.