Calviño serà qui expliqui al Congrés l'abast de l'ajuda europea contra la Covid

PSOE, Unidas Podemos, PNB i Coalició Canària rebutgen un Ple extraordinari sobre aquest paquet

Bolsamanía
Europa Press | 25 ago, 2020 18:28 - Actualitzat: 18:28
ep la vicepresidenta tercera y ministra de asuntos economicos nadia calvino en una comparecencia en
Pool - Archivo

Nadia Calviño, vicepresidenta d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, serà l'encarregada d'explicar durant les pròximes setmanes l'abast de les ajudes europees que rebrà Espanya per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19.

Així ho ha fet saber el PSOE a la Diputació Permanent de la Cambra Baixa celebrada aquest dimarts, durant el debat sobre la possible compareixença del president Pedro Sánchez en un Ple extraordinari aquest mateix mes per a rendir comptes sobre aquestes ajudes.

No obstant això, el PSOE, Unidas Podemos, el PNB i Coalició Canària han rebutjat la celebració d'aquest Ple, una proposta únicament secundada pel PP, Vox i Ciutadans, sense majoria suficient en la Cambra.

LA BRETXA FISCAL I EL REPARTIMENT DELS FONS

El responsable econòmic dels 'populars' a la Cambra Baixa, Mario Garcés, ha exigit que sigui el mateix Sánchez el que expliqui com pensa cobrir un dèficit públic que, ha dit, es dispararà a 123.000 milions d'euros enguany, i si per cobrir-lo s'adreçarà al fons de rescat del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE).

Ciutadans, a través del seu diputat Guillermo Díez, ha exigit explicacions sobre l'estratègia que seguirà el Govern per repartir aquests fons: "No podem permetre que els reparteixin Rufián, Otegi o Iglesias, perquè poden acabar o malversats per a la secessió, en actes per a promoció filoetarra o en una caseta 'podemil' en un poble mexicà", ha asseverat.

"VOLEN FER VEURE L'AJUDA COM UNA COSA NEGATIVA", LAMENTA EL PSOE

Enfront d'això, el portaveu econòmic del PSOE, Pedro Casares, ha lamentat que, malgrat que els fons SURE permetran finançar els ERTO, en el PP "volen pintar-ho com una cosa negativa" i "dir que estem davant un rescat sense precedents", quan aquest mateix dimarts la demanda a la subhasta del Tresor ha duplicat l'oferta d'emissions i hi ha un finançament pròxim al mínim històric, ha dit.

Antón Gómez-Reino, de Galícia en Común (Unidas Podemos), ha acusat PP, Vox i Cs de desitjar un retorn als préstecs condicionats, a les retallades i la pèrdua de sobirania, "tot per fer mal a aquest Govern" quan, ha dit, "les necessitats de finançament es cobreixen de manera raonable".

També han rebutjat un Ple extraordinari amb Sánchez tant Mikel Legarda, del PNB, com Ana Oramas, de Coalició Canària, optant per una sessió de la Comissió d'Assumptes Econòmics, amb la vicepresidenta Nadia Calviño. "La gent no està disposada a aguantar al president traient pit amb això del SURE i això del MEDE", ha dit Oramas.

contador