També ha indicat que Espanya creixerà un 2,2% el 2019, per sobre de la mitjana comunitària
La ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dijous que la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 900 euros al mes no es pot considerar de forma aïllada perquè s'inclou en un paquet de mesures que, en conjunt, tindran un impacte "neutre" en l'ocupació. Fa uns dies, el Banc d'Espanya alertava que la pujada de l'SMI podria destruir 125.000 llocs de treball, l'equivalent al 0,8% dels 16 milions d'ocupats a temps complet que hi ha al mercat laboral.
"La pujada del salari mínim no cal veure-la de manera aïllada, perquè augmenta la renda disponible i per tant el consum. La nostra estimació és que el conjunt de mesures recollides als Pressupostos, incloent-hi la pujada del salari mínim, tindrien un impacte neutre sobre l'ocupació", ha subratllat la ministra en una entrevista a la cadena Cope.
Davant els avisos com els del Banc d'Espanya, Calviño ha defensat l'alça del salari mínim perquè, després d'estar "molt per sota" de la mitjana del conjunt de països del nostre entorn, Espanya s'ha aconseguit col·locar a la mitjana de la OCDE.
"Hem d'intentar que l'evolució a futur sigui anar cap a salaris dignes i ocupacions dignes i de qualitat. A més, el 70% dels perceptors del salari mínim són dones i si som seriosos en tancar la bretxa de gènere, aquesta és una mesura molt evident i que està en línia amb la negociació col·lectiva", ha apuntat.
En relació a la situació de l'ocupació, Calviño ha destacat que el mercat laboral continua mantenint "un bon dinamisme" quan se l'aparta dels elements més estacionals.
D'altra banda, pel que fa al conflicte entre taxis i VTC, la ministra considera encertada la decisió de l'executiu que siguin les comunitats autònomes i els ajuntaments els que resolguin el problema perquè "l'equilibri entre les parts és diferent a Madrid o Barcelona". Insisteix que "és una situació complicada, però la solució passa per buscar un equilibri entre els operadors que ja hi són presents i l'interès de tots".
CALVIÑO CONFIA EN TIRAR ENDAVANT ELS PGE
En relació als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), reconeix que seria una llàstima que no fossin aprovats pel Congrés dels Diputats i, davant la possibilitat d'un avançament electoral si no surten endavant, ha recordat que el president del Govern, Pedro Sánchez, ja va advertir que si no s'aprovaven els comptes, hi havia risc que la legislatura s'escurcés.
"Hem d'aprofitar aquest moment per tractar d'abordar aquestes reformes, (...) perquè no se'ns passi l'arròs. Seria una pena que se'ns passés l'oportunitat d'estar entre els països de capçalera", ha afirmat. La ministra ha indicat que aquests pressupostos són "bons i equilibrats", i estan "preparats per reduir el dèficit i el deute, a més d'incidir en polítiques socials". "Esperem tenir el suport del Parlament i esgotar la legislatura", ha dit.
LA TAXA DE CREIXEMENT SE SITUA AL 2,2%
Calviño: La pujada de l'SMI "augmenta la renda disponible i per tant el consum"
La ministra d'Economia ha fixat per a aquest any una taxa de creixement del 2,2%, per sobre de la mitjana comunitària, i assegura que "la reforma fiscal que inclou nous impostos com el de transaccions financeres augmentarà els ingressos".
Així, ha tret importància a les previsions dels organismes internacionals que parlen d'augment de la despesa i menys ingressos perquè "no és la primera vegada que hi ha diferents opinions i estimacions, però tots coincideixen que hi haurà reducció del dèficit públic. Això implica que hi haurà inversors, perquè veuen Espanya com un país sòlid i socialment estable".
DIÀLEG A CATALUNYA
Sobre la idea del "relator" o "mediador" entre la Generalitat i el Govern, ha assenyalat que "diàleg no és una paraula maleïda". "Hem de tenir serenitat, temprança i paciència. Tot el que sigui una alternativa per canalitzar la relació amb la Generalitat dins de la llei no em sembla una situació tan xocant", ha subratllat durant l'entrevista.
La ministra ha aprofitat l'ocasió per criticar els polítics que "estan escalfant i exagerant la situació. El diàleg sempre ha estat la base de la construcció europea. Cal fer un esforç per parlar amb els que no pensen igual que tu". Així, ha negat que hi hagi un mediador internacional i ha explicat que "són taules bilaterals dels partits que formen la Generalitat per buscar una solució dins de la llei, no és un tema dramàtic".