La Comissió Europea vol atorgar més llibertat als països per fixar els tipus de l'IVA
La Comissió Europea s'ha proposat revolucionar l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) i aquest dijous ha llançat una proposta per a la seva modificació que busca donar més llibertat als països del bloc comunitari a l'hora de prendre decisions sobre els diferents tipus de l'impost. En concret, suggereix instaurar un tipus general del 15%, un altre del 0% i la possibilitat d'establir-ne tres tipus reduïts més.
Brussel·les proposa eliminar la llista actual de béns i serveis als quals es pot aplicar un tipus reduït
L'encarregat de comunicar la notícia ha estat el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, que aquest dijous ha presentat durant una roda de premsa la proposta legislativa. No obstant això, és només això, una proposta, que ara requereix unanimitat entre els Estats membres per ser aprovada.
La nova proposta de la Comissió Europea advoca per mantenir un tipus general mínim del 15% però obre la porta al fet que els Estats puguin introduir-ne altres quatre per sota d'aquest llindar estàndard. Així, s'ha posat sobre la taula la possibilitat que els països fixin dos tipus reduïts entre el 5% i el tipus general, una excepció del pagament de l'IVA (o tipus zero) i introduir-ne un altre més entre aquest tipus nul i els altres dos reduïts.
De la mateixa manera, Brussel·les proposa eliminar la llista actual de béns i serveis als quals es pot aplicar un tipus reduït, que serà substituïda per una nova llista de productes als quals obligatòriament s'ha d'aplicar el tipus general. En aquesta nova llista hi seran, per exemple, les armes, les begudes alcohòliques, el tabac, els productes relacionats amb els jocs d'apostes, els metalls preciosos, els 'smartphones', els electrodomèstics o els serveis financers.
En tot cas, recull Europa Press, l'executiu comunitari demana introduir una salvaguarda per la qual els països haurien de garantir que la mitjana ponderada dels tipus de l'IVA sigui superior al 12%, per evitar la competència fiscal entre els socis europeus i potencials riscos en la recaptació dels Estats.
El model actual va entrar en vigor el 1993 i estableix un tipus general d'IVA d'un 15% com a mínim per tots els béns i serveis. Això no obstant, els socis del bloc comunitari poden aplicar un tipus reduït d'almenys el 5% a una llista predefinida de béns i serveis. A més, alguns països gaudeixen d'un seguit de derogacions acordades quan es van unir al club europeu.
Brussel·les ha assegurat que aquest model ha conduït a un "mosaic" de regulacions a la Unió Europea (UE) que també generen "desigualtats" al bloc comunitari. "Alguns Estats membre gaudeixen d'excepcions, mentre que altres no tenen permès aplicar tipus reduïts o tipus zero als mateixos productes o serveis", ha justificat l'executiu comunitari, que incideix en aquest motiu per explicar el perquè de la seva proposta.
SIMPLIFICACIÓ PER A LES PIMES
Així mateix, la Comissió Europea també ha presentat una altra proposta per simplificar els procediments per al pagament de l'IVA a les petites i mitjanes empreses. Segons Brussel·les, aquestes companyies s'enfronten a costos "desproporcionats", en particular quan comercien amb altres estats membres, de manera que ara s'aposta per introduir un nou llindar d'ingressos de 2 milions d'euros, per sota del qual les petites societats es beneficiarien d'un procés simplificat.
Planteja que les empreses amb ingressos inferiors a 100.000 euros quedin exemptes del pagament de l'IVA
També proposa donar la possibilitat d'alliberar pimes que estan exemptes del pagament d'aquest impost d'obligacions relacionades amb la identificació o la facturació, i finalment planteja que aquelles companyies amb un volum d'ingressos menor als 100.000 euros puguin beneficiar-se d'una exempció en el pagament de l'IVA.
"Aquestes propostes donen als països europeus més llibertat per aplicar tipus reduïts de l'IVA per a productes o serveis específics. Al mateix temps redueixen la burocràcia per a petites empreses que operen entre fronteres, permetent que creixin i creïn llocs de treball", ha destacat Moscovici.