Les estimacions de creixement econòmic repunten fins al 2% de cara al 2024
La Comissió Europea ha actualitzat les previsions econòmiques. Per a Espanya, ara estima que el Producte Interior Brut (PIB) registri el 2023 un avanç de l'1,4%, XIFRA que suposa quatre dècimes per sobre de l'anterior previsió. Amb vista al 2024, els càlculs apunten a un creixement del 2%. Pel que fa a la inflació, la rebaixa també quatre dècimes i ara preveu que es redueixi fins al 4,4% el 2023 i el 2,3% el 2024.
S'espera que l'activitat econòmica es recuperi gradualment a la primera meitat del 2023 i guanyi més impuls a la segona meitat de l'any. Com explica el document, Espanya va capejar relativament bé els impactes negatius desfermats per la guerra de Rússia contra Ucraïna el 2022. La resiliència de l'economia es va veure recolzada pel fort repunt del turisme durant la temporada d'estiu i el dinamisme del consum privat també per l'evolució positiva del mercat laboral.
Així, l'economia espanyola registrarà un creixement superior al previst per a la zona euro i la Unió Europea (UE). Per al 2023, es calcula un PIB del 0,9% i del 0,8%, respectivament, mentre que per al 2024 seria de l'1,5% i de l'1,6%.
Pel que fa a l'evolució dels preus, la Comissió Europea assenyala que la transmissió de la inflació energètica a altres components de la cistella s'ha accelerat considerablement. Per això, esperen que això elevi la inflació subjacent a nivells alts el 2023, particularment a la primera meitat de l'any, enmig de la pressió persistent, especialment dels preus dels aliments i els serveis, i el 2024.
Tot i això, preveuen que els obstacles inflacionaris d'aquest any s'atenuïn parcialment amb les mesures implementades pel Govern per mitigar l'impacte dels alts preus de l'energia.
Les previsions d'inflació situen Espanya per sota de la zona euro i de tota la UE, on Brussel·les estima que els preus cauran fins al 5,6% i el 6,4%, respectivament, per al 2023 i fins al 2,5% i 2,8%, respectivament, per al 2024.
L'ECONOMIA DE LA ZONA EURO SEGUEIX ASSETJADA PER DESAFIAMENTS
Durant els darrers mesos del 2022 l'economia de la UE ha experimentat una sèrie d'avenços positius. Com destaca la Comissió Europea, “la resiliència de les llars i les empreses ha estat impressionant”. Tot i el xoc energètic i la consegüent inflació rècord, la desacceleració al tercer trimestre va resultar més suau del que s'havia estimat prèviament i al quart trimestre, l'economia de la UE va aconseguir un estancament generalitzat, en lloc de la contracció.
Tot i això, l'economia de la UE segueix assetjada per desafiaments. La inflació subjacent va tornar a augmentar al gener. Els consumidors i les empreses continuen afrontant elevats costos energètics i les pressions inflacionistes es continuen ampliant. Però, tot i que la incertesa al voltant del pronòstic continua sent alta, “els riscos per al creixement estan equilibrats en termes generals”.
"L'economia d'Europa està demostrant ser resistent enfront dels desafiaments actuals. Vam poder evitar per poc una recessió. Som una mica més optimistes sobre les perspectives de creixement i la caiguda projectada de la inflació aquest any. Però encara enfrontem múltiples desafiaments, per això aquest no és moment per a l'autocomplaença", matisa el document.