Brussel·les planeja reduir un 10% el consum i gravar el benefici de les energètiques

Ajorna la idea de posar un topall al preu del gas

Bolsamanía
Bolsamania | 14 set, 2022 11:34 - Actualitzat: 11:46
ep la presidenta de la comision europea ursula von der leyen durante el debate sobre el estado de la
PARLAMENTO EUROPEO

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, donarà a conèixer aquest dimecres al Parlament Europeu la proposta legislativa amb les mesures acordades per la Comissió per fer front als preus elevats de l'energia. Entre aquestes, destaca la reducció del 10% en el consum elèctric global i aplicar un gravamen del 33% als beneficis de les energètiques.

La idea de limitar el preu de les importacions de gas procedent de Rússia s'ha deixat per més endavant, ja que és una iniciativa que requereix "més treball", en ser necessari comptar amb les dades sobre el seu possible impacte, si el topall es generalitzés a tots els proveïdors de gas i no només Rússia.

Una de les mesures que serà exposada per Von der Leyen és l'impost especial als beneficis extraordinaris de les empreses de combustibles fòssils. S'aplicaria un gravamen del 33% al benefici abans d'impostos que superi el 120% del benefici mitjà durant el període 2019-2022. Els governs gastaran els diners recaptats en mesures per ajudar els consumidors vulnerables i les empreses que s'enfronten a factures energètiques elevades o aquelles que reinverteixin en tecnologies netes.

La Comissió també proposarà una reducció del 10% al consum elèctric. La retallada haurà de ser del 5% a les hores punta, quan el preu de la llum als mercats majoristes arriba al preu més alt del dia.

La intenció és "alleujar l'estrès en la generació d'electricitat i reduir el consum de gas", ha explicat la comissària d'Energia, Kadri Simson, que ha afegit que això podria "tenir un efecte positiu en els preus", si bé, serà cada Estat membre el que defineixi les mesures per assolir aquest objectiu.

El bloc també proposarà establir garanties estatals per als operadors del mercat de futurs amb la intenció de millorar la liquiditat als mercats financers de l'energia i alleujar la volatilitat als mercats energètics davant els requeriments de garanties als operadors.

Després de presentar aquesta proposta, els ministres d'Energia de la Unió Europea es tornaran a reunir el divendres 30 de setembre en un consell extraordinari durant el qual es debatrà sobre aquestes mesures.

contador