L'expresident de la Fed considera que la prioritat és controlar la pandèmia
Ben Bernanke, president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) durant la Gran Recessió i responsable de liderar la resposta del banc central nord-americà a la crisi financera de 2008, ha avisat que "els estímuls monetaris i fiscals aprovats als EUA no funcionaran fins que el coronavirus sigui contingut". D'aquesta manera, ha dit que "res no funcionarà, la Fed no serà d'ajuda, la política fiscal no podrà ajudar, si abans no ho fem bé amb la salut pública, si no resolem el problema del virus, de la infecció, assegurant que el risc ha baixat prou abans de fer tornar la gent a la línia de foc".
"Crec que el més important és la sanitat", ha subratllat Bernanke, que diu que, si això es resol, llavors es podrà fer funcionar de nou l'economia amb el suport de la política fiscal i monetària, i no hi haurà una recessió prolongada com la Gran Recessió de 2008 i, ni molt menys, com la Gran Depressió dels anys 30. Les seves paraules són una crítica indirecta a Donald Trump, qui considera més important no aturar l'economia que contenir el virus.
També ha anticipat que la pandèmia de Covid-19 probablement arrossegui l'economia dels EUA cap a una recessió "molt aguda", encara que ha expressat la seva confiança que aquest període de contracció serà breu i l'economia rebotarà amb força a continuació.
"És possible que es produeixi una recessió molt aguda, però espero que breu, el trimestre vinent ", ha assenyalat Bernanke en una entrevista amb la cadena CNBC en la qual l'ex banquer central ha expressat la seva confiança que "si no es causa massa perjudici a la força laboral i les empreses durant el període de tancament, es pugui produir un rebot amb bastant rapidesa".
Bernanke, considerat un expert en la Gran Depressió i elogiat per la seva resposta a la crisi financera de 2008, ha advertit que l'actual crisi provocada per la pandèmia de coronavirus no és comparable amb aqueslls esdeveniments. "Es tracta d'una espècie molt diferent a la Gran Depressió", ha afirmat.
En aquest sentit, l'expresident de la Fed ha explicat que aquestes crisis passades van venir provocades per problemes de caràcter humà, per 'xocs' monetaris i financers. "Aquesta s'hi assembla en el pànic i la volatilitat, però és molt més prop d'un desastre natural que d'una depressió a l'estil de la de 1930", ha apuntat.
De fet, Bernanke ha destacat més les diferències entre aquestes crisis, assenyalant que la situació actual és gairebé l'oposada a una crisi financera, on els problemes de la banca es contagien a l'economia, mentre que ara són problemes de l'economia a causa del coronavirus els que afecten els bancs.