Des de l'entitat alemanya veuen clau "les disculpes de Madrid per l'ús excessiu de la força policial durant el referèndum català"
Els últims moviments a Catalunya han fet que el banc alemany Berenberg arrenqui la setmana amb positivisme. Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg, assenyala que "el flux de notícies dels últims dies ofereix alguna esperança que el conflicte de Catalunya pot desactivar-se en poques setmanes".
Al seu informe d'aquest dilluns, Schmieding considera que el resultat a curt termini és que el Govern haurà de rebaixar les seves aspiracions i no dur a terme la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). L'analista veu una millora a l’ambient després que "Madrid es disculpés per l'ús excessiu de la força policial durant el referèndum català, la manifestació de milers d'espanyols per exigir un diàleg i les primeres mostres de discrepàncies entre els nacionalistes catalans".
Holger Schmieding apunta que ha existit dos errors per part de l'independentisme català. En primer lloc, per la seva confiança en què Brussel·les donaria suport a la seva causa: "Els partidaris catalans de la independència són majoritàriament grans pro-europeus. No obstant això, les seves esperances que la UE intervingués en el seu nom sempre van quedar fora de lloc", indica al seu informe. Des de l'entitat alemanya expliquen que "la Unió Europea és un club dels seus Estats membres, no un club de regions o altres entitats dins dels Estats membres".
L'altra equivocació del Govern, segons Berenberg, ha estat subestimar la seva vulnerabilitat econòmica. "En teoria, una Catalunya independent podria ser un país viable dins de la UE i l'euro després d'un divorci amistós, perquè es troba entre les regions més atractives i dinàmiques d'Europa", però afegeixen que aquest prolongat enfrontament durant la separació d'Espanya podria ser un "desastre econòmic" per a la regió. "Per a fins pràctics, Catalunya no pot independitzar-se contra Madrid", indica l'economista en cap de Berenberg.
"La Unió Europea és un club dels seus Estats membres, no un club de regions o altres entitats dins dels Estats membres", indica Berenberg
Amb què no es mostra positiu Schmieding és amb els líders de Catalunya i Espanya. "El primer ministre d'Espanya, Mariano Rajoy, i el líder regional català, Carles Puigdemont, van adoptar una postura inflexible a les entrevistes amb els mitjans durant el cap de setmana", apunta Schmieding. Les seves previsions indiquen que el parlament català ha de declarar la independència dimarts "abans que es produeixin fractures internes", matisa. Però el seu informe apunta que "una declaració inútil d'independència augmentaria les tensions sense contribuir a una solució viable".
FUGIDA DELS BANCS, "UN BESTRETA DE LES CALAMIDADES"
Segons Holger Schmieding la decisió de la setmana passada dels dos principals bancs catalans de traslladar la seva seu a altres parts d'Espanya és només "una bestreta de les calamitats que podrien arribar a Barcelona si continua desafiant la constitució espanyola", apunta i indica que la possible suspensió de l'autonomia de Catalunya segons l'article 155 de la Constitució espanyola només pot ser part d'ella. "Només cal imaginar-se el que podria succeir als serveis públics de Catalunya si Madrid ordenés als bancs congelar els comptes de l'administració regional catalana", indica.
Un escenari que des de Berenberg consideren que preocupa al Govern. "Mentre que els nacionalistes d'esquerra de la CUP no es preocupin per aquest tipus d'assumptes, la majoria de les forces independentistes a Catalunya provenen de la centre dreta moderada en termes econòmics" i, per tant, "per molt que els agradaria ser independents, la majoria d'ells probablement no volen que la seva regió - o els seus propis negocis - es vagin a espatllar durant aquest procés", indica Schmieding.
RISCOS A LLARG TERMINI
Segons la seva previsió del futur d'aquesta controvèrsia, des de Berenberg veuen clau si des de Madrid s'intenta "colpejar" les dels partits pro-independència abans d'iniciar un diàleg o, d'altra banda, si es comença a negociar al més aviat possible. "Una línia dura de Madrid probablement prevaldria a curt termini". No obstant això, portaria dos riscos majors en aquesta posició. "En primer lloc, l'amargor resultant pot enfortir els partits catalans radicals a llarg termini, fins i tot si les forces pro-independència catalanes perden ara. En segon lloc, podria afectar el govern minoritari de Rajoy a Madrid", ja que recorden que el Govern pot necessitar el suport dels nacionalistes bascos per aprovar els Pressupostos i governar eficaçment.
Una de les solucions que s'apunta des de l'entitat alemanya és un acord similar a l'Estatut de 2006. "Amb algunes esmenes per atendre les objeccions del tribunal, la majoria dels espanyols, fins i tot els catalans, probablement aprovaria tal acord que atorga una major autonomia a Catalunya", indiquen. D'altra banda, en resposta a l'estancament de les negociacions, l'analista recorda que van rebaixar les previsions de creixement del PIB espanyol durant el quart trimestre de 2017 i el primer trimestre de 2018 del 0,7% al 0,6% durant el trimestre previ . "Això significa la previsió de creixement per a Espanya el 2018 d'un 2,9% encara a un sòlid 2,7%", indiquen.