El banc d'inversions alemany demana prudència en l'aplicació de l'article 155
El banc d'inversions alemany Berenberg demana prudència en l'aplicació de l'article 155 a Catalunya per part del Govern espanyol. "Per a la pròpia estabilitat política a llarg termini d'Espanya, les autoritats espanyoles haurien de limitar la seva intervenció en assumptes catalans al mínim inevitable", asseguren en un informe titulat 'Els riscos catalans'.
Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg, indica que la majoria dels catalans es conformarien amb l'oferta d'una major autonomia per a la comunitat autònoma. D'altra banda, l'expert no considera que la crisi catalana representi un risc important per a l'economia de l'Eurozona i els seus mercats. L'aplicació de l'article 155 i la convocatòria d'eleccions per al 21 de desembre té dos riscos per al Govern de Mariano Rajoy, segons els analistes.
La millor estratègia per a Madrid seria mantenir la seva interferència en els assumptes catalans al mínim mentre li ofereix més autonomia
D'una banda, un possible augment del suport de les forces independentistes en aquests comicis. "Una intervenció excessiva per part de Madrid podria augmentar el suport de les forces independentistes a Barcelona", indiquen des de Berenberg. Encara que indiquen que fins ara, l'enfrontament no sembla haver tingut aquest efecte perquè les enquestes apunten a una lleugera caiguda del vot independentista. "Però en una situació volàtil i amb gairebé vuit setmanes per davant, les enquestes encara no són un clar indicador. Si les forces independentistes guanyessin una nova elecció regional, Catalunya encara no s'independitzaria. No obstant això, l'enfrontament podria perllongar-se, amb algun dany econòmic addicional a principis de 2018", destaca Holger Schmieding al seu informe.
D'altra banda, l'altre risc pot sorgir per "una posició de mà dura per part del Govern", indiquen des del banc d'inversions alemany. "Aquest escenari podria dificultar encara més la reconciliació després d'aquesta crisi, cosa que augmenta el risc que, en algun moment en el futur, un moviment independentista més radicalitzat a Catalunya torni a intentar sort. Al final, Espanya necessita suport majoritari en una regió clau com Catalunya per prosperar a llarg termini", considera l'analista.
Berenberg veu clau les pròximes setmanes. "Cal observar si Madrid té èxit en la presa del control de les institucions catalanes sense haver de recórrer a la força excessiva. La poca traça amb què Madrid va intentar, sense èxit, evitar el" referèndum "català l'1 d'octubre posa de manifest el risc", alerta Holger Schmieding. La millor estratègia per a Madrid seria mantenir la seva interferència en els assumptes catalans al mínim mentre li ofereix més autonomia i espera que les forces independentistes es desplomin.