BdE demana incrementar els rastrejos per no perjudicar l'economia amb més confinaments

Demana una atenció especial entre els grups de població d'edats avançades

Bolsamanía
Europa Press | 25 ago, 2020 17:41
ep sede de banco de espana
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

El Banc d'Espanya (BdE) ha recomanat augmentar "de manera dràstica" la capacitat de detecció i rastreig de possibles contagis per coronavirus per evitar un nou cop per a l'economia. Segons ha explicat, seria més que recomanable per a esquivar l'impacte socioeconòmic que tindria el fet d'adoptar noves mesures associades al confinament.

Així ho indica la institució que dirigeix Pablo Hernández de Cos en un article publicat aquest dimarts, en el qual analitza les mesures de contenció, evolució de l'ocupació i propagació de la Covid-19 als municipis espanyols. En aquest, el BdE destaca que la realització de test PCR a gran escala a tot el món, afegit a l'aïllament dels qui presentin un positiu, tindria un cost mensual inferior per a l'economia espanyola que les pèrdues que podria generar en menys d'una setmana que la pandèmia es disparés de nou.

En concret, el Banc d'Espanya defensa que la cerca "exhaustiva" de casos i el rastreig de les interaccions socials permetrien aïllar els casos diagnosticats i els seus contactes, i això, al seu torn, facilitaria la contenció immediata d'eventuals focus locals. "L'experiència de països com Alemanya, Corea del Sud i Taiwan confirma les possibilitats d'èxit d'aquesta estratègia. Aquests països han realitzat proves de diagnòstic massives a la població i la pandèmia ha evolucionat de forma relativament més favorable sense necessitat d'imposar mesures de confinament tan extremes com a Espanya o Itàlia", subratlla en l'esmentat document.

És més, apunta que l'atenció especial i la prevenció de les interaccions als grups de població d'edats avançades podrien mitigar les conseqüències sanitàries d'un eventual rebrot. I això, assegura el BdE, alleujaria la pressió sobre el sistema sanitari i evitaria els costos econòmics associats a les mesures de confinament.

MUNICIPIS AMB MÉS ACTIVITATS NO ESSENCIALS VAN PERDRE MÉS OCUPACIÓ

Els resultats de l'estudi també apunten que "no s'observa un efecte rebrot significatiu en l'evolució de l'ocupació" als municipis que es van veure més afectats pels tancaments sectorials en un primer moment. En aquest sentit, el Banc d'Espanya ressalta que, als 8.091 municipis amb activitat empresarial, el 21% de les empreses es van veure obligades a suspendre la seva activitat.

Segons l'organisme, aquells municipis més afectats pel cessament de les activitats no essencials haurien sofert més pèrdues d'ocupació, però, alhora, haurien experimentat una propagació menys virulenta de la pandèmia durant el mes d'abril.

"Això és així en la mesura en què els municipis amb més exposició a aquestes activitats no essencials, i que, per consegüent, van reduir en un grau més elevat la seva activitat econòmica, van mostrar un menor increment de la taxa d'incidència de Covid al mes d'abril, però també una pitjor evolució de l'ocupació segons els registres de la Seguretat Social", diu el Banc d'Espanya.

Per a l'organisme, els municipis de la denominada 'Espanya buida' són els que han sofert amb menys virulència la pandèmia, atès que són els que es troben lluny de la capital de província i tenen una densitat de població menor. A més, diu que també s'observa una incidència acumulada del virus superior als municipis amb una temperatura mitjana més baixa. Tenint en compte l'edat, afirma que s'observa una incidència superior als municipis que presenten una població més jove.

contador