La caiguda de la despesa a les províncies en fase 0 és gairebé el doble que a les províncies en fase 1
BBVA Research assenyala que les diferents fases de la desescalada a Espanya de les mesures de confinament i limitació de moviment a conseqüència de la crisi de la Covid-19 mostren una "recuperació desigual" entre regions, amb una caiguda de la despesa a les regions en fase 0 d'entorn del 40%, pràcticament el doble que la disminució registrada a les províncies en fase 1.
Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi elaborat pel servei d'estudis de l'entitat, que analitza la dinàmica en temps real de la despesa als països en els quals opera BBVA durant la pandèmia de Covid-19.
L'anàlisi conclou que les menors restriccions de mobilitat comencen a donar els seus fruits, i alguns països comencen a mostrar certa recuperació, encara que a una velocitat diferent, situant-se al capdavant el 'sunbelt' nord-americà (regió s'estén des de la costa atlàntica del sud-est fins a la costa pacífica del Sud-oest) i Turquia.
A Espanya, constata que les diferents fases de la desescalada mostren una recuperació desigual entre regions. La comparativa interanual de la despesa mostra que la setmana del 12 de maig a les províncies en fase zero registrava una caiguda del 40%, mentre que a les de fase 1 la caiguda era de la meitat, del 20%. En tots dos casos la caiguda va arribar a un 60% a mitjan abril, segons les dades de BBVA Research.
Així, durant la setmana de l'11 al 17 de maig la despesa a les províncies en què continuaven en fase zero registrava una caiguda mitjana pròxima al 40%, mentre que en aquelles que ja eren en fase 1, superava lleugerament el 20%, amb excepcions com Balears o La Rioja, on queia prop del 50%.
Així mateix, l'índex de 'big data' de consum de BBVA Research reflecteix que la bretxa entre el creixement del comerç electrònic i les compres físiques continua, però es modera en alguns països.
CAU MENYS EL CONSUM 'ONLINE'
Quant a les compres, assenyala que les compres físiques van suposar el 82% del total al 2019, comparat amb el 18% de les compres 'online'. Enguany, el canal online va registrat augments superiors al 30% interanual a mitjan gener, mentre que les compres físiques creixien entorn del 10% fins a la declaració de l'estat d'alarma, quan les compres online van caure fins a un 30%, mentre que a les botigues físiques van créixer prop del 20% per l'apilament realitzat pels ciutadans.
Durant l'estat d'alarma, el comerç online ha registrat caigudes de fins al 50% interanual, encara que les ha anat moderant fins al 30% a mitjan maig, mentre que les vendes físiques han arribat a presentar un descens pròxim al 70% interanual, si bé s'han moderat també fins a l'entorn d'una reculada del 25% a mitjan maig.
Així mateix, explica que els serveis s'han vist més afectats que els béns a la majoria dels països. Encara que constata que la despesa en serveis a través de targetes ha disminuït més que el consum de béns a tots els països, les diferències són més accentuades a Espanya, Turquia i Colòmbia.
Igualment, es reflecteix un augment a tots els països de la compra d'alimentació, i les categories que més han disminuït han estat les relacionades amb el turisme i l'oci, com ara agències, hotels, bars i restaurants.