BBVA Research eleva la previsió del PIB per a Espanya al 2,5% el 2024 i al 2,1% el 2025

Suposa una revisió a l'alça de quatre dècimes per a aquest any i d'una dècima per al proper

Irene Hernández
Bolsamania | 14 jun, 2024 13:19
ep archivo   el responsable de analisis economico de bbva research rafael domenech en una imagen de
Diego Radamés - Europa Press - Archivo

BBVA Research ha elevat la previsió del creixement econòmic espanyol fins al 2,5% el 2024 i el 2,1% el 2025. Suposa una revisió a l'alça de quatre dècimes per a aquest any i d'una dècima per al proper.

"Darrere d'aquestes xifres el que s'amaga és un comportament de l'economia espanyola durant la primera meitat del 2024 molt millor que el que preveiem fa uns mesos", ha assegurat el responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, durant la presentació de l'informe Situació Espanya.

Així, la millora de la previsió es deu al canvi en la contribució de la demanda externa, ja que ara s'espera que aporti tres dècimes al creixement del Producte Interior Brut (PIB) en el conjunt de l'any, mentre que abans es preveia que en restara tres. Això es deu a la revisió a l'alça a l'expectativa de creixement anual mitjana de les exportacions de serveis, malgrat el deteriorament en les perspectives de les vendes de béns a l'exterior.

Tot i això, els economistes del servei d'estudis de l'entitat assenyalen que tot això passa en un entorn d'elevada incertesa sobre el futur de la política econòmica, tant a nivell nacional com mundial.

A més, BBVA Research adverteix que el creixement podria moderar-se durant els propers trimestres, afectat per una contribució negativa de la demanda externa, ateses les restriccions al creixement al sector turístic i a l'augment de les importacions.

"El canvi en la composició de les vendes a l'exterior, amb la contribució més baixa de les exportacions de serveis, portarà a un model de creixement més intensiu en l'ús d'insums provinents d'altres països", subratllen.

Així mateix, perceben que s'ha produït un augment dels ingressos de les famílies que no s'està traslladant de manera proporcional a la despesa. "Una explicació a l'augment de l'estalvi podria ser l'esgotament de l'impuls que va suposar per als serveis la fi de les restriccions derivades de la pandèmia", diuen.

L'ECONOMIA DE L'EUROZONA ACCELERA

Pel que fa a les previsions per a la zona euro, l'informe percep una acceleració del creixement durant els propers mesos, gràcies a una certesa més gran sobre els costos energètics i a la recuperació del poder adquisitiu de la població.

Sobre els propers moviments del Banc Central Europeu (BCE), BBVA Research estima que el tipus d'interès de política monetària a la zona de l'euro podria caure 75 punts bàsics en el conjunt del 2024 i 100 punts bàsics més l'any següent.

"Cal esperar que, si es confirma l'escenari d'inflació a la baixa i moderada acceleració de l'activitat previst per BBVA Research per a la zona de l'euro, es produeixin reduccions de tipus al setembre i al desembre similars a les del juny. En un entorn d'àmplia liquiditat i competència com el que preval al sector bancari espanyol, això pot suposar una millora de les condicions de finançament per a empreses i famílies que recolzi el creixement de la demanda cap endavant”, afirmen.

contador