BBVA Research: el dèficit serà aquest any del 2,8% i del 2,2% el 2019

El pronòstic per a 2018 suposa una dècima més que la previsió del Govern

  • Suposaria incomplir l'objectiu vigent del 2,2%
Bolsamanía
Europa Press | 19 nov, 2018 18:05 - Actualitzat: 18:31
ep billetes monedas euros euro dinero 20170403143002
EUROPA PRESS

BBVA Research preveu que Espanya registri aquest any un dèficit públic del 2,8% del PIB, una dècima per sobre de la previsió del Govern, xifra que incompleix l'objectiu vigent (2,2%), i que l'any que ve el desfasament es redueixi al 2,2% del PIB, quatre dècimes per sobre de l'estimació de l'Executiu.

Així es desprèn de l'Observatori Fiscal del quart trimestre publicat aquest dilluns pel servei d'estudis de l'entitat, que destaca que la recuperació dels ingressos, fonamentalment cíclica, està afavorint l'ajust del dèficit públic, tot i el to expansiu i procíclic de la política fiscal d'aquest any.

Aquest any creu que la desviació tindrà origen en l'Administració central i en la Seguretat Social, en les quals l'increment dels ingressos (més moderat del que s'esperava el Govern al començament de l'any) no compensarà l'impuls a causa de la despesa amb l'aprovació dels PGE 2018.

Per la seva banda, l'execució pressupostària disponible avança que les comunitats autònomes tancaran 2018 amb un dèficit al voltant del 0,4% del PIB de l'objectiu d'estabilitat, sempre que mantinguin el control de la despesa observat durant el primer semestre de l'any. També espera que les corporacions locals tornin a superar amb escreix l'objectiu d'equilibri, amb un superàvit semblant al registrat el 2017.

Així, el saldo estructural primari s'estaria deteriorant al voltant de 0,6 punts percentuals del PIB, índex que confirma el to expansiu i procíclic de la política fiscal durant 2018.

En absència de mesures estructurals, la recuperació dels ingressos estaria sent "fonamentalment cíclica", segons BBVA Research, que espera que la recaptació de les principals figures impositives creixi a final d'any, en línia amb el que s'esperava fa un trimestre, mentre que els ingressos per cotitzacions socials milloraran, però més per l'impacte de la pujada de les bases de cotització que per la recuperació de l'afiliació.

Com a resultat, eleva la previsió dels ingressos públics fins al 38,4% del PIB, dues dècimes per sobre del previst durant el trimestre anterior.

"DUBTES" SOBRE LA RECAPTACIÓ D'ALGUNES MESURES

Per 2019, assenyala que, mentre que el Govern espera un deteriorament estructural del dèficit el 2018 semblant al presentat en aquest informe (cinc i sis dècimes, respectivament), per 2019 preveu realitzar un ajust de 0,4 punts percentuals com a resultat de les mesures presentades. El pla inclou accions que, d'acord amb les estimacions del Govern, incrementarien els ingressos i la despesa per un import sis i dues dècimes del PIB, respectivament.

En principi, BBVA Research creu que aquestes polítiques permetrien reduir el dèficit fins a l'objectiu de l'1,8% del PIB. No obstant això, avisa que persisteixen "dubtes" sobre quan s'aprovaran les mesures acordades, l'efectivitat recaptatòria d'algunes d'elles, i l'impacte que puguin tenir sobre l'activitat econòmica.

D'una banda, hi ha incertesa sobre la capacitat d'arribar a un consens al Congrés per aprovar les mesures proposades pel Govern, alhora que el cicle electoral planteja un risc a l'alça sobre la despesa durant el següent any, cosa que augmentaria la probabilitat de desviació respecte a l'objectiu de dèficit plantejat.

Per tant, en un entorn sense canvis en la política econòmica, veu "més factible" que el desequilibri en els comptes públics romangui al voltant del 2,2% del PIB a finals de l'any següent.

contador