BBVA preveu un creixement "sostingut" del 0,8% durant el segon trimestre tot i la incertesa

Manté al 2,9% la seva previsió de creixement pel 2018

Bolsamanía
Europa Press | 14 jun, 2018 15:03
ep monedas euros billetes dinero
EUROPA PRESS

BBVA Research preveu que Espanya registri un augment del PIB del 0,8% durant el primer trimestre de l'any i constata que manté un creixement "sostingut" tot i la incertesa interna i externa, de manera que manté la seva projecció d'un 2,9% per al conjunt de l'any.

Així figura a l'observatori d'activitat, elaborat i publicat aquest dijous pel servei d'estudis de l'entitat, que assenyala que amb gairebé el 50% de la informació disponible per al segon trimestre, el model MICA-BBVA estima que l'avanç trimestral del PIB podria situar-se al 0,8%, una dècima per sobre del registrat durant els tres trimestres precedents).

El servei d'estudis destaca que el creixement del PIB durant el segon trimestre es manté en "cotes saludables" i encara es deu al bon comportament de la demanda domèstica, particularment al consum privat i a la inversió en habitatge.

D'aquesta manera, BBVA Research manté al 2,9% el seu pronòstic econòmic per al conjunt de l'any, tot i que adverteix que continua havent-hi biaixos tant positius com negatius, com el fet que l'aprovació del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per 2018 (PGE18) implicaria una política fiscal una mica més expansiva.

En sentit contrari, assenyala que durant l'últim mes ha augmentat la incertesa sobre la política econòmica a Espanya, i que es mantenen els riscos lligats a la política comercial als Estats Units, a les tensions geopolítiques, a l'increment en el preu de les matèries primeres i a la volatilitat financera en alguns mercats emergents.

CONSUM I INVERSIÓ EN CONSTRUCCIÓ SOSTENEN LA DEMANDA DOMÈSTICA

Així mateix, subratlla que les dades de Comptabilitat Nacional van confirmar que la demanda domèstica va continuar sent el suport principal de l'activitat durant el primer trimestre, amb una contribució al creixement de 0,6 punts percentuals. L'avanç del consum tant privat com públic es va accelerar una dècima, fins al 0,7% i el 0,5%, respectivament.

Igualment, va guanyar tracció la inversió en construcció, tant la residencial, que va créixer un 3,5%, enfront del 2,4% del quart trimestre del 2017, com la no residencial, que inclou l'obra pública i que va avançar l’1,2%, davant el -0,3% anterior.

De cara al segon trimestre de l'any, detalla que els senyals que s'extreuen dels indicadors de despesa i expectatives dels consumidors, i dels registres del mercat laboral, donen suport a un creixement del consum privat similar al registrat al començament de l'any.

De manera similar, les dades d'execució pressupostària suggereixen que el consum públic podria mantenir el seu ritme d'avanç actual. Per la seva banda, els indicadors parcials de conjuntura assenyalen que, tot i la volatilitat, la inversió en maquinària podria estar recuperant ímpetu, mentre que la residencial podria seguir creixent, si bé, amb menor vigor que durant primer trimestre.

ELS FLUXOS COMERCIALS ES RECUPEREN

Pel que fa als fluxos comercials, l’estudi apunta que es recuperen però a velocitats diferents. En la demanda exterior es va observar durant el primer trimestre un creixement tant de les exportacions totals (+1,3%) com de les importacions (+1,3%). Entre les primeres, va destacar la recuperació de les vendes de serveis a l'exterior (+3,8%), liderades per un repunt del consum de no residents en territori nacional (+2,3%), que va contrastar amb el retrocés de l'1,3% del mes previ.

En contrapartida, el creixement de la venda de béns, que ja mostrava símptomes d'atonia durant el segon trimestre del 2017, es va desaccelerar novament a l'arrencada de l'any, amb una alça del 0,2% enfront del 0,6% previ.

Per la seva banda, les dades disponibles suggereixen que els fluxos comercials creixeran durant el segon trimestre de l'any, tot i que no es pot descartar que segueixin mostrant alguns senyals mixtos. "Probablement les exportacions de béns podrien recuperar una mica de terreny, mentre que les de serveis creixeran una mica menys que a l'arrencada de l'any", explica BBVA Research, que afegeix que la informació referent al turisme apunta a una desacceleració de la despesa real i de les pernoctacions.

LA CREACIÓ D'OCUPACIÓ RECUPERA IMPULS

En matèria d'ocupació, les estimacions de BBVA Research indiquen que el nombre d'afiliacions a la Seguretat Social va créixer en 60.000 persones després de corregir la sèrie de variacions estacionals i d'efectes de calendari (Activitat professional actual) al maig, 15.000 més que al mes passat, i tornar a les xifres de creació d'ocupació registrades fins al febrer.

En onsolidar aquesta millora en la tendència durant el que resta del trimestre, la variació de l'afiliació podria arribar al 0,8% d’Activitat professional actual durant el segon trimestre i així igualaria l'avanç registrat en el conjunt del 1T18.

Per contra, l'atur registrat va moderar la seva trajectòria decreixent el mes passat, amb 9.000 persones menys segons les seves estimacions, xifra que, en perllongar-se, podria donar lloc a una caiguda per al conjunt del segon trimestre de l'1,6%, una mica menor que la baixada de l'1,8% del primer trimestre.

L'ENERGIA PRESSIONA A L'ALÇA L'IPC

Finalment, sobre la inflació general, que va repuntar amb força el mes passat, fins al 2,1%, a causa de la pressió a l'alça en el preu de l'energia, l’estudi indica que és de preveure que les tensions geopolítiques i la conseqüent volatilitat en el preu de les matèries primeres segueixin pressionant a l'alça els preus, almenys a curt termini.

Al juny la inflació general podria repuntar fins al voltant del 2,3% o del 2,4%, mentre que la subjacent es mantindria entre l'1% i l'1,1%.

contador