Els experts preveuen que l'economia espanyola creixerà un 2,5% el 2018
Els analistes de BBVA Research esperen que l'economia espanyola creixi un 2,5% el 2018. No obstant això, els experts de l'entitat alerten de quatre riscos domèstics: la incertesa a Catalunya, la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), l'atur estructural i el dèficit fiscal.
A l'informe 'Situació Espanya', presentat aquest dimarts, destaquen que la incertesa sobre la política econòmica derivada de la crisi política a Catalunya podria restar entre una i tres dècimes al creixement del PIB el 2018 i 2019, i entre tres dècimes i un punt del PIB a l'economia catalana. Si la incertesa no es dissipa o s'incrementa, podria tenir un impacte més rellevant sobre les decisions econòmiques d'empreses i famílies.
Respecte a l'increment del 4% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) el 2018, apunta que amb prou feines condiciona les perspectives del mercat laboral, si bé BBVA Research creu que no es pot descartar un esgotament de la recuperació de l'ocupació, com a conseqüència de restriccions de capacitat en alguns sectors o de manca de mà d'obra qualificada. "Hi ha certs riscos col·lectius per als quals l'augment en el cost de contractació pogués reduir la seva probabilitat de trobar un lloc de treball", indica aquest informe.
L'atur estructural és un altre dels riscos interns que observen els analistes. "Per a aquest any esperem que la remuneració real per assalariat creixi a l'entorn d’1,5%", indica el responsable d'Anàlisi Macroeconòmic de BBVA Research, Rafael Doménech. No obstant això, BBVA assenyala que si una part significativa de la taxa d'atur reflecteix restriccions de capacitat, la recuperació podria portar a un augment de la desigualtat entre els que tenen lloc de treball i els que no.
L'últim risc que observen els experts és el dèficit fiscal. Rafael Doménech destaca que "la incertesa augmenta per les eleccions autonòmiques de 2019 i la possible relaxació de la regla de despesa". A més, l'entitat considera que persisteixen dubtes sobre l’aprovació o pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat (PGE). I, finalment, els analistes valoren que l'evolució recent també introdueix incertesa sobre els ingressos tributaris projectats pel Govern.