Les illes mantenen actualment "negociacions bilaterals" amb Espanya
Un dels interrogants ja té resposta. Tant Michel Barnier com David Davis ho han confirmat aquest dilluns a Brussel·les: Gibraltar abandonarà juntament amb la resta del Regne Unit la Unió Europea. Segons el representant europeu en les negociacions, el Govern espanyol "compta amb la solidaritat total" dels altres membres del bloc, en les seves decisions després de la sortida efectiva del Penyal al març de 2019. Per la seva banda, Davis va explicar que actualment es mantenen "negociacions bilaterals" amb Espanya sobre Gibraltar, de les quals espera un resultat positiu per ambdós bàndols.
Amb una població de 33.000 persones, la regió s'ha mantingut en mans britàniques des de 1713, amb actualment 8.000 espanyols creuant la frontera diàriament per treballar a Gibraltar. Una situació que es complicarà sota el nou marc regulador aliè a la UE. Un informe del Reial Institut Elcano va mostrar un desig aclaparador dels gibraltarenys de romandre al bloc europeu, però no sota la nacionalització del Penyal. Una situació que sembla que no es complirà després que ha passat aquest dilluns a Brussel·les.
L'ocupació de 8.000 ciutadans, que diàriament travessen la frontera per treballar, podria estar condicionat per l'acord sobre la relació del Penyal amb Espanya
La compareixença s'ha produït després d'una sessió de negociacions que inaugura una setmana crucial per al Brexit. Durant aquesta compareixença, a més del relatiu al Penyal, els dos representants van confirmar l'acord sobre els límits del període de transició després de la sortida del Regne Unit, que s'estendrà fins als dos anys. D'aquesta manera, el territori continuarà sota el paraigua del més alt tribunal europeu fins a finals de 2020, sense capacitat de decisió sobre el futur del bloc. Aquest mateix període bianual s'aplicarà sobre Gibraltar.
"Tenim certesa dels termes que s'aplicaran quan es produeixi la sortida. Les empreses no han de retardar o accelerar les seves decisions d'inversió sobre la base de suposicions sobre l'acord futur. Això vol dir que podran continuar operant-hi i invertint-hi amb confiança, amb una major claredat sobre la nostra relació futura. I això és cert al llarg de tot el Regne Unit, incloent-hi Gibraltar", ha apuntat Davis.
LA DECISIÓ, EN MANS D'ESPANYA
Aquest primer esborrany sobre el divorci està supeditat a l'opinió de l'Administració espanyola. La UE ha mantingut la seva postura sobre no certificar cap posició enfront de la regió sense un previ entesa entre el Govern de Mariano Rajoy i la primera ministra britànica Theresa May. "Desitjo que aquesta discussió sigui positiva i, pel que sé, banda i banda de la negociació estan avançant", ha explicat Barnier durant la seva compareixença a Brussel·les. Unes converses que se centren en el possible ús compartit de l'aeroport de Gibraltar i les restriccions als beneficis fiscals que el govern de la regió fomenta per atraure noves empreses.