Barclays veu dos possibles escenaris a Catalunya i els dos depenen de Puigdemont

Els analistes valoren el futur del conflicte després de la convocatòria del Govern d'una gran manifestació aquest dimarts

  • D'una banda, veuen possible que el President "s'abstingui" de declarar unilateralment la independència...
  • ...o que decideixi fer-ho amb la conseqüent aplicació de l'article 155
Alberto Sanz
Bolsamania | 03 oct, 2017 12:37
ep carles puigdemont

Aquest dimarts és un dia clau per a la controvèrsia a Catalunya. Durant la vaga general convocada per protestar contra la càrregues policials de diumenge passat es produirà una manifestació. Durant la qual, Barclays destaca que "els membres més radicals del govern regional reclamen una declaració unilateral d'independència immediatament després d'aquesta convocatòria". Una possibilitat que obre dos escenaris per als analistes de l'entitat britànica.

Els seus dos possibilitats depenen del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. D'una banda, és possible que "el Govern de Catalunya s'abstingui de declarar unilateralment la independència, ja que aquesta pot ser percebuda per la comunitat internacional com una nova escalada del conflicte", indiquen al seu informe d'aquest dimarts. Una possibilitat que és recolzada per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ​​juntament amb altres dirigents regionals, com recorden des de l'entitat britànica.

La clau per optar per aquest escenari és que només el 38% dels catalans va dir 'sí' a una Catalunya independent en el referèndum d'aquest cap de setmana, destaquen al seu informe. "La independència unilateral seria difícil de vendre a nivell internacional; comptaria amb molt poc suport a l'exterior", apunten. També, Barclays destaca que aquest pas seria considerat com una nova 'il·legalitat', ja que "xoca amb la Constitució espanyola".

Aquesta postura acostaria a la possibilitat d'unes noves eleccions a Catalunya durant els propers mesos, un escenari en el qual Barclays està insistint des de principis de setembre. "Els partits de la independència podrien tornar a optar per una plataforma conjunta amb l'esperança d'aconseguir més del 50% del vot popular", pronostiquen. Aquesta coalició tindria "un major poder" a les negociacions amb el Govern central i augmentaria el seu suport internacional, segons consideren els analistes.

Segons Barclays, la 'no' declaració d'independència unilateral evitaria l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola. Un article que permet al Govern central controlar l'activitat d'una comunitat autònoma si aquesta no compleix les obligacions que la Constitució o altres lleis l’imposin. "Fins i tot és molt probable que s'assegurin que els que han violat la llei a Catalunya i han actuat en oposició a la Constitució s'enfrontaran a la justícia", assenyalen els analistes.

DECLARACIÓ UNILATERAL D'INDEPENDÈNCIA

L'altra opció que es contempla des de Barclays és que Puigdemont declari unilateralment la independència aquesta setmana. "Això probablement es veuria contestat amb l'aplicació de l'article 155 per part del Govern de Rajoy", assenyalen. En aquest escenari la tensió augmentaria, ja que com recorden els analistes, el Govern espanyol podria començar a assumir el control de la policia regional i assumptes fiscals, "mantenint el control, previsiblement, fins a les pròximes eleccions regionals o generals o l'aparició d'uns nous negociadors".

"Aquesta via podria portar noves protestes i més enfrontaments de carrer amb la policia. També esperem que resulti en una major volatilitat als mercats financers", asseguren. Davant d'aquest escenari, Rajoy i el govern del PP defensaran amb força la Constitució, valoren els analistes, que esperen que aquest moviment és probable que trobi el suport en els votants de la resta de les regions.

Una situació que arraconaria el PSOE, segons Barclays. Per això, veuen improbable que apostin per unes eleccions generals a curt termini (és a dir, 2017 o principis de 2018). "La nostra opinió és que es produiran unes eleccions generals el 2019, fins i tot l'augment de la incertesa podria desencadenar en una eleccions generals anticipades, possiblement durant el segon semestre del 2018", assenyalen.

Uns comicis durant els quals els analistes veuen el partit de Pedro Sánchez en una situació delicada. "D'una banda ha condemnat la violència durant el cap de setmana, però per altra ha resistit fermament l'amenaça inconstitucional dels separatistes", indiquen. Tot i que durant les últimes enquestes de Metroscopia el partit augment la seva previsió de vots, gràcies a la caiguda de Podem, "la seva posició en el conflicte de Catalunya pot ser determinant", conclouen.

contador