Barclays: "Una contraoferta per Bankia per part d'algun competidor és improbable"

El banc estima que una potencial ampliació de capital podria oscil·lar entre els 450 i 1.200 milions

Irene Hernández
Bolsamania | 08 set, 2020 15:57 - Actualitzat: 15:57
ep sedes de caixabank y bankia
EUROPA PRESS

"Una contraoferta per Bankia per part d'algun competidor és improbable". És el que creuen els analistes de Barclays, que justifiquen aquesta opinió sobre la base de dos motius: que els requisits de capital són molt elevats i que el Govern seria el principal accionista en qualsevol altra combinació. A això hi afegeixen la incertesa en algunes àrees de negoci, que continuen sent massa altes per als competidors.

Caixabank
5,490
  • 2,50%0,13
  • Max: 5,49
  • Min: 5,35
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,73
17:35 14/10/24
Bankia
1,784
  • 2,65%0,05
  • Max: 1,80
  • Min: 1,74
  • Volume: -
  • MM 200 : 1,34
17:35 26/03/21

Des del banc consideren que l'operació entre Bankia i CaixaBank "té moltes possibilitats de tancar-se" i que la fusió pot incloure una prima per cristal·litzar més valor. I aquí tornen a assenyalar la qüestió que l'Executiu espanyol només seria el segon accionista, a diferència d'altres possibles combinacions del sector bancari espanyol. Tot i així, calculen que no serà fins al segon any quan l'acord proposat augmentaria els guanys per acció.

Barclays destaca que la potencial nova entitat estaria "raonablement ben posicionada" en termes de quota de mercat de préstecs. No obstant això, les pensions són l'única àrea de negoci que podria tenir "risc de concentració". Actualment suposen una quota estimada del 33%, però els analistes del banc assumeixen que a partir de la barrera del 30% les autoritats competitives podrien requerir reduccions de posició. Finalment, seria necessari obtenir la supervisió reguladora principalment del Ministeri d'Economia, el Banc Central Europeu (BCE), el Banc d'Espanya i la Direcció general d'Assegurances (DGS), i probablement Brussel·les, afegeixen.

D'altra banda, Barclays estima que una potencial ampliació de capital podria oscil·lar entre els 450 i 1.200 milions d'euros si s'apliquen més despeses de reestructuració i consideracions fiscals al fons de comerç negatiu generat.

A més, a causa del solapament urbà, sobretot a Madrid i el País Valencià, que en conjunt representen el 42% del solapament de sucursals, el banc afirma que les entitats podrien, essent realistes, aconseguir un objectiu de sinergies que contempli que el 75% de treballadors de cada sucursal tancada abandonin l'entitat. És més, des de Barclays recorden que en operacions de fusions i adquisicions passades, CaixaBank ha tancat el mateix nombre d'oficines que va adquirir.

Quant a la posició del Govern, opinen que "hauria d'intentar cristal·litzar més valor de la seva participació". Expliquen que Espanya va injectar 22.400 milions d'euros el 2012 a Bankia com a part del rescat i fins ara se n'han recuperat 3.100, entre vendes i dividends. Mentrestant, la participació del FROB a Bankia al tancament del divendres 4 de setembre de 2020 és de 2.300 milions d'euros. Així, creuen que "és poc probable que aconsegueixin el punt d'equilibri".

contador