Aquests experts no està preocupats pel referèndum català perquè creuen que no tirarà endavant
"Els mercats han estat benignes amb els actius espanyols durant la primera meitat de 2017 i creiem que el sentiment positiu és probable que persisteixi". Així comencen els experts de Barclays un informe titulat "Espanya: la política no ha d’espatllar la festa del creixement" en què destaquen les dades d'ocupació "molt fortes" del segon trimestre, la contribució "positiva" del creixement de les exportacions netes durant el primer semestre, així com la "fortalesa del consum" i la inversió del sector privat.
Des de Barclays reconeixen que no estan "massa preocupats pel referèndum català" i esperen que el Parlament aprovi els Pressupostos de 2018 abans de final d'any
Tot això ha portat els experts de Barclays a revisar les seves estimacions de creixement del PIB del segon i tercer trimestre. "Ara preveiem que l'activitat econòmica espanyola augmenti un 3,2% el 2017 enfront del 3% anterior (el tercer any consecutiu per sobre del 3%)", assenyalen aquests analistes.
Pel que fa als riscos polítics, des de Barclays reconeixen que no estan "massa preocupats pel referèndum català" i esperen que el Parlament aprovi els Pressupostos de 2018 abans de final d'any.
Barclays destaca el ritme de recuperació del mercat de treball a Espanya. Al juny, el nombre de desocupats registrats va caure al nivell més baix des de febrer de 2009, recolzat positivament en una "sòlida" creació d'ocupació. Les afiliacions a la Seguretat Social van augmentar un 3,8% i la mitjana del segon trimestre es va accelerar al 3,8% des del 3,4% durant el primer trimestre de 2017. "Creiem que l'objectiu de dèficit públic del 3,1% del PIB està a l'abast però amb alguns riscos d'un petit desviament. Esperem un dèficit fiscal del -3,3% del PIB el 2017 i just a sota del límit del Pacte d'Estabilitat i Creixement del -3% del PIB el 2018", assenyalen aquests analistes.
IMPACTE POSITIU DE LES POLÍTIQUES DEL BCE EN ELS BANCS...
Els costos de finançament 'ultrabaixos' han contribuït al despalanquejament del sector públic i privat, expliquen des de Barclays. "A causa de la neteja, consolidació i recapitalització del sector bancari des de 2012, el sistema bancari està donant suport activament al creixement. Esperem que l'enduriment gradual de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) sigui un element net positiu per als bancs espanyols el 2018 a través de tipus més alts. Per les llars i l'Estat, l'impacte negatiu de l'estratègia de sortida del BCE de la QE (quantitative easing) hauria de ser manejable, al nostre parer", afegeixen aquests experts.
...I RISCOS POLÍTICS MODERATS EN UN FUTUR PROPER
"Si el referèndum de Catalunya se celebra l'1 d'octubre, i suposant que guanyi una majoria pro-independència, pensem que no tindrà cap implicació política més gran que un canvi molt probable en el govern local català", auguren els analistes de Barclays en aquest informe. Expliquen que la raó principal d'aquesta suposició és que més de dos terços dels diputats al Parlament espanyol (incloent-hi PP, PSOE i Ciutadans) considera aquest referèndum inconstitucional.
L'altre esdeveniment polític clau en el curt termini serà l'aprovació dels Pressupostos de 2018 durant el quart trimestre de 2017. "Creiem que arribarà a una majoria parlamentària similar al que va donar suport als Pressupostos de 2017. Seguim considerant que el risc d'unes eleccions anticipades el 2017 són baixos i moderadament baixos el 2018", expliquen aquests analistes.
Amb tot, Barclays preveu una probable millora de qualificació sobre Espanya durant els propers dotze mesos (fins a 'A-') si el seu escenari macroeconòmic i de referència es desenvolupa segons l'esperat, cosa que tornaria a fer que el deute sobirà fos un actiu atractiu per a aquells inversors amb més aversió al risc.