L'entitat britànica no dóna credibilitat a la victòria del 'sí' en el referèndum
"Ahir Catalunya va ser un escenari d'enfrontaments entre la policia espanyola i els partidaris separatistes que intentaven participar i votar en el referèndum d'independència inconstitucional", inicia el seu informe Barclays sobre els fets en aquest diumenge. Després de la jornada de tensió viscuda, els analistes pronostiquen que "el Govern convocarà unes noves eleccions".
L'entitat britànica no dóna credibilitat a la victòria del 'sí' en el referèndum. Segons les autoritats catalanes, la participació va ser del 42%, amb el 90% dels votants a favor de la independència, és a dir, el 38% del suport a la independència (una mica menys que els resultats de la consulta no vinculant de novembre de 2014). "Atès el caràcter il·legal del referèndum, la interrupció del vot i els canvis a les regulacions electorals (per exemple, cens universal, sense sobres, sense control dels votants) els dos resultats no són estrictament comparables. En concret, la votació d'ahir es va dur a terme sense monitors independents i sistemes de votació habituals", assenyalen al seu informe.
La jornada va quedar marcada per l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que es van mobilitzar per tancar els centres de votació, indiquen des de Barclays. D'altra banda, destaquen la immobilitat dels Mossos d'Esquadra, que "van actuar desobeint les ordres judicials", indiquen al seu informe. Segons les autoritats catalanes, més de 700 catalans van resultar ferits durant els enfrontaments, un fet que "ha portat els mitjans nacionals i internacionals a donar una gran difusió a la causa separatista", destaquen.
Barclays considera clau vigilar els propers passos dels dos governs, "per veure si opten per les negociacions o l'escalada del conflicte", indiquen al seu informe. De moment, Mariano Rajoy ha anunciat que un dia després del referèndum demanarà la seva compareixença al Congrés dels Diputats i ha reiterat que està obert al diàleg amb tots els partits polítics dins dels límits de la llei. "A causa de la clara victòria dels partidaris del "sí", tot i la baixa participació, sembla probable que Puigdemont declari unilateralment la seva independència, encara que no creiem que sigui reconegut pel tribunal constitucional, per organitzacions internacionals o per la UE", apunten els analistes.
En un informe previ al referèndum, l'entitat britànica indicava que si des de la Moncloa activen l'article 155 de la Constitució, algunes de les competències delegades a la regió de Catalunya podrien ser eliminades. "Això podria provocar un nou augment de la tensió entre el govern regional i el central. No podem descartar cap tipus d'escenaris, cosa que podria lògicament tenir un impacte negatiu en el mercat", conclouen al seu informe.