Barcelona competirá con otras 18 ciudades por la EMA, entre ellas Ámsterdam, Milán, Viena y Bratislava

El risc independentista i la turismofobia que s'ha deslligat a la ciutat projecten ombres sobre la seva candidatura

  • El 20 de novembre se sabrà el nom de la ciutat guanyadora
Bolsamanía
Bolsamania | 02 ago, 2017 10:13
ep disseny hub dhub torre agbar barcelona glries

Barcelona competirà amb altres 18 ciutats per albergar l'Agència Europea de Medicaments (EMA) que serà relocalizada de Londres després del 'Brexit', entre elles Ámsterdam, Milà, Viena i Bratislava, algunes d'altres candidatures que parteixen com a favorites juntament amb la ciutat comtal. El 20 de novembre se sabrà el nom de la ciutat guanyadora.

També competirà amb Atenes, Bonn, Brussel·les, Bucarest, Copenhaguen, Dublín, Hèlsinki, Lille, Porto, Sofia, Estocolm, Malta, Varsòvia i Zagreb, segons la llista oficial de candidates publicada pel Consell després de concloure la passada mitjanit el termini per presentar-les.

L'Agència Europea de Medicaments s'encarrega de l'avaluació científica, la supervisió i la vigilància farmacològica en la UE i és essencial per al funcionament del mercat únic dels medicaments en la UE. Fins ara l'única ciutat que ja ha destinat un emplaçament físic per a la futura seu del lobby farmacèutic és la capital catalana, es tracta de la Torre Glòries, de 33 metres quadrats, a més de pàrquing i auditori es destinarien íntegrament a acollir les instal·lacions del regulador del sector farmacèutic. Actualment en propietat de Merlin Properties, que la va adquirir a inicis d'any per 142 milions d'euros, la socimi ha negociat amb l'Ajuntament català i amb les altres dues administracions en joc, la Generalitat i el Govern, un contracte d'exclusivitat fins al moment en què es resolgui la destinació de l'organisme.

En contra de Barcelona juga el procés independentista que viu Catalunya. Fonts coneixedores del procés han revelat a 'Bolsamanía' que l'únic aspecte que aombra la proposta de Barcelona com a nova seu de l'Agència del Medicament és el risc polític. A més, recentment, la 'turismofobia' que s'ha deslligat a la ciutat, on grups radicals vinculats a la CUP han protagonitzat accions violentes en protesta pel model turístic de la ciutat posen en dubte la candidatura espanyola.

Els Vint-i-set van acordar el passat 22 de juny els criteris sobre la base dels quals la Comissió Europea avaluarà cadascuna de les candidates, un procés que començarà a partir d'ara, encara que el govern seran el que hauran de decidir les seus triades.

Entre els criteris pactats figuren la garantia que l'agència estigui operativa quan el Regne Unit surti de la Unió Europea i garantir la continuïtat de l'activitat de les agències, així com un criteri de distribució geogràfica, tenint en compte que hi ha països que no acullen cap agència, especialment els països de l'est.

També es tindran en compte criteris com l'accessibilitat de les ciutats, l'existència d'escoles per als fills del personal, així com l'accés al mercat laboral i l'atenció sanitària per a les famílies dels empleats.

La Comissió Europea avaluarà cadascuna de les candidatures sobre la base dels criteris pactats i farà públiques les seves avaluacions com a més tard el 30 de setembre. Els Vint-i-set tindran un debat polític sobre les candidates a la llum de l'avaluació de la Comissió a l'octubre i decidiran les ciutats triades al novembre sobre la base d'una votació.

contador