Gual (Caixabank) defensa el trasllat a València com "la millor decisió"

Bolsamanía
Europa Press | 06 abr, 2018 15:07 - Actualitzat: 17:42

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha destacat aquest divendres la "fortalesa comercial" de l'entitat, que va obtenir el 2017 un benefici de 1.684 milions d'euros, la qual cosa suposa un 61% més respecte a l'exercici precedent, la "xifra més alta de la seva història", i ha defensat el trasllat a València com "la millor decisió".

Al seu parer, els resultats són "especialment meritoris en un any particularment difícil per les tensions polítiques a Catalunya" i ha agregat que demostren que el trasllat de la seva seu social a València "era la millor decisió" per protegir clients i empleats.

Així ho ha manifestat a la Junta General Ordinària d'Accionistes de CaixaBank que se celebra al Palau de Congressos de València, la primera en aquesta ciutat després del trasllat de la seu social des de Barcelona per la incertesa política després de l'1-O, i del qual aquest divendres fa sis mesos.

Durant la seva intervenció, el president de Caixabank --que ha pronunciat part del seu discurs en valencià-- ha assenyalat que 2017 "no ha estat exempt de grans reptes" que l'entitat ha estat "capaç de superar" tornant a ampliar el seu lideratge en banca minorista.

"Aquesta fortalesa comercial, combinada amb indubtable solvència financera ens ha permès millorar rendibilitat, amb beneficis rècord el 2017 i s'ha traduït en un bon comportament de cotització, de manera que la tornada total de l'acció de Caixabank supera amb escreix els índexs de referència", ha ressaltat.

En el seu discurs, Gual ha repassat l'entorn macroeconòmic i les perspectives per 2018. "L'economia mundial va créixer un 3,7% i les perspectives per 2018 també són positives, amb una previsió de creixement del PIB mundial proper al 4%".

"Aquest context s'ha beneficiat sens dubte d'un sistema bancari cada vegada més reforçat i amb capacitat de crèdit"; no obstant això, "les entitats han de continuar centrant-se en la contenció de costos i en la reducció dels actius improductius, encara en nivells alts malgrat l'esforç dels últims anys", ha apuntat.

OBJECTIU 2018: RENDIBILITAT ENTRE EL 9 I 11%

Per al president de Caixabank, la trajectòria de l'entitat és "una història d'èxit que es projecta al futur", i ha mostrat així la seva "satisfacció" pels progressos aconseguits gràcies al Pla Estratègic 2015-2018, que afronta amb "optimisme" el que li queda d'any, amb tres objectius clau. Aquests objectius són anticipar-se a les noves tendències de digitalització --ja compten amb el 55% de clients digitals--, situar la rendibilitat entre el 9% i l'11%, i continuar diversificant el negoci cap als segments més rendibles.

El president de Caixabank ha ressaltat també el "bon comportament" de l'acció el 2017, amb una tornada del 28%, dividends inclosos: 17 punts per sobre de l'Ibex i 13 punts superior a l'índex principal de la banca europea.

Amb la distribució del dividend complementari en efectiu de 0,08 euros bruts per acció, que s'abonarà el 13 d'abril, l'import total de remuneració a l'accionista haurà estat de 0,15 euros bruts per acció, la qual cosa representa un augment del 15,38% respecte a l'exercici 2016, que va anar de 0,13 euros.

D'aquesta manera, CaixaBank abonarà als seus accionistes 897 milions d'euros en efectiu, la qual cosa equival al 55% del benefici consolidat.

Quant a les quotes de mercat de productes retail, ha destacat que tenen una quota de nòmines del 26,3%, en productes d'estalvi i de mig termini del 20,5%, del 14,9% en crèdit a empreses, i aconsegueixen una penetració del 26,7% com a entitat principal de clients particulars a Espanya.

PLA ESTRATÈGIC 2019-2021

A més, Gual ha avançat que estan preparant un nou Pla Estratègic 2019-2021 que es presentarà a la fi de novembre, un "exercici d'ambició, de voluntat de continuar sent referent de creixement en la banca europea", ha apuntat.

En tot cas, segons Gual, "una cosa que no canviarà" és el compromís del banc amb un model de banca socialment responsable, com a referència mundial en responsabilitat corporativa i "ambició" de ser-ho encara més en el futur.

"Això implica assegurar interacció íntegra i transparent en totes les persones que confien en nosaltres" amb una "vocació de servei en què la nostra obsessió són els clients i la societat, saber detectar les seves necessitats canviants, innovar i oferir millors condicions", ha sentenciat.

En la mateixa línia, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha assegurat que ha estat un any "de profund canvi" però "bo per a l'entitat" i ha apuntat que per aquest 2018 les prioritats passen per "seguir augmentant el negoci, mantenir la seva fortalesa, fer un pas endavant en digitalització, seguir creant valor en BPI i reforçar el seu compromís com a banca social i responsable".

Les seves perspectives a mitjà termini són seguir desenvolupant les seves "fortaleses": tenir de les majors quotes de mercat del país, oferta integral de productes i serveis, el seu lideratge tecnològic i el seu equip humà. "En un entorn econòmic que s'està tornant més favorable això està ajudant a "guarir les ferides de la duríssima crisi". "Ens queda recorregut però avancem en la direcció correcta", ha valorat.

contador