El sector es manté en territori de contracció i en mínims de set anys
El sector manufacturer de la zona euro va seguir en territori de contracció a l'octubre. Segons l'índex PMI, el ritme de desacceleració va ser el segon més fort dels últims set anys, amb Alemanya com la principal font de debilitat del sector a la regió, malgrat experimentar una lleugera millora. La destrucció d'ocupació a la zona euro s'accelera fins a màxims de principis de 2013.
L'índex PMI del sector manufacturer de la zona euro, elaborat per la consultora Markit, va marcar 45,9 a l'octubre. Encara que es va situar per sobre del nivell 45,7 registrat al setembre i de la seva lectura flaix precedent, l'índex es va mantenir molt per sota del nivell d'absència de canvis de 50. A més, els tres grups de mercat coberts per l'estudi van indicar de nou un deteriorament de les condicions operatives davant el mes anterior. Els productors de béns de capital i de béns intermedis van registrar marcades contraccions, en comparació amb el subsector de béns de consum, on el ritme de declivi es va mantenir lleu.
El fort declivi dels volums de nous comandes rebudes seguir sent un depressor clau de les condicions operatives en general a l'octubre. Encara que no va ser tan marcat com el declivi rècord de gairebé set anys registrat al setembre, la caiguda de les noves comandes es va mantenir intensa i va estendre el període actual de contracció a més d'un any.
La debilitat de la demanda va ser evident als mercats nacionals i internacionals. A causa d'una menor cartera de comandes dels fabricants de la zona euro van optar per retallar de nou la producció i l'activitat de compres a l'octubre. Tot i que els ritmes de declivi es van alentir davant de setembre, es van mantenir històricament marcats.
Com a conseqüència de les contínues evidències d'excés de capacitat al sector, es va registrar una retallada de l'ocupació per sisè mes consecutiu. De fet, la taxa de contracció dels nivells de personal va ser la més alta registrada per l'estudi des de principis de 2013.
Tot i que les expectatives van ser les més altes de tres mesos, la confiança es va mantenir històricament baixa
Les incerteses econòmiques i polítiques, com el Brexit i la política comercial dels EUA, van continuar afectant el sentiment a l'octubre. Tot i que les expectatives van ser les més altes de tres mesos, la confiança es va mantenir històricament baixa.
Per països, Alemanya va seguir sent la principal font de debilitat del sector manufacturer a la regió, tot i experimentar una lleugera millora. Àustria també va registrar un altre mes de condicions operatives severament deteriorades, mentre que l'índex PMI manufacturer d'Espanya va caure fins a mínims de sis anys i mig. Itàlia també va registrar una lectura per sota del nivell d'absència de canvis de 50, mentre que els Països Baixos, Irlanda i França tot just van assenyalar expansió econòmica. Grècia va tornar a registrar el millor resultat, encara que el seu ritme de creixement econòmic va ser el més feble durant els últims quatre mesos.
"El sector productor de béns està en camí d'actuar com un llast sever per al PIB de nou durant el quart trimestre. Les dades de l'enquesta són consistents amb una caiguda de la producció industrial a una taxa trimestral superior a l'1%", apunten des de Markit. Consideren que les preocupacions geopolítiques "continuen creant incertesa, afectant encara més la demanda tant al mercat intern com en el d'exportació". També, "l'increment de la taxa de destrucció d'ocupació és especialment preocupant, ja que augmenta el risc que la desacceleració es propagui al sector de l'economia familiar".
Conclouen que "la gravetat de la desacceleració, juntament amb les deteriorades tendències de l'ocupació i dels preus, és especialment decebedor a causa de les recents mesures d'estímul del BCE, cosa que subratlla que la nova directora del BCE, Christine Lagarde, està prenent les regnes en una conjuntura particularment difícil per a l'economia de la zona euro".