Alemanya, en "aigües turbulentes": la confiança empresarial cau encara més el juny

L'índex de clima empresarial IFO va caure a 88,4, mentre que l'avaluació actual va baixar a 93,7

Irene Hernández
Bolsamania | 26 jun, 2023 12:40
dl germany bundestag flag parliament federal republic deutschland german generic unsplash
Sharecast / Maheshkumar Painam via Unsplash

L'índex de clima empresarial IFO d'Alemanya va caure fins al 88,4 al juny des del 91,5 al maig, i es va col·locar també per sota de les previsions. "Les expectatives són marcadament pessimistes i les valoracions de les empreses sobre la seva situació actual són pitjors. Sobretot, la feblesa del sector manufacturer està portant l'economia alemanya a aigües turbulentes".

Per part seva, l'índex d'avaluació econòmica actual també ha baixat, a 93,7 des de 94,8, tot i que s'ha situat per sobre de l'expectativa del mercat. Pel que fa a l'índex d'expectatives, va disminuir a 83,6 des de 88,3.

Amb aquest panorama, l'institut IFO adverteix que el producte interior brut (PIB) d'Alemanya podria tornar a caure al segon trimestre, després que el país ja hagi entrat en una recessió tècnica.

"La caiguda a l'IFO al final del segon trimestre coincideix amb els PMI pessimistes de la setmana passada, cosa que indica que l'economia alemanya fins ara no està aconseguint un repunt convincent de la recessió tècnica al quart i primer trimestre", assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Els experts d'ING, per part seva, destaquen que "la creixent sensació que Alemanya s'endinsa en un període més llarg de creixement moderat sembla haver arribat a les empreses alemanyes". Creuen que "és clar és que l'optimisme de principis d'any sembla haver donat pas a un sentit més gran de la realitat".

"La decebedora lectura de l'índex IFO suggereix que l'esperat repunt de l'economia alemanya no és res més que esperança. L'optimisme s'està esvaint i l'economia enfronta noves preocupacions de creixement. No estem dient que l'economia es quedarà atrapada en una recessió durant els propers dos anys, però amb diversos desafiaments a curt i llarg termini, el creixement continuarà sent moderat en el millor dels casos”, afegeixen.

Per sectors, a la manufactura, el clima de negocis s'ha deteriorat significativament i les expectatives van caure al nivell més baix des del novembre del 2022. Gairebé cap indústria va poder escapar d'aquest desenvolupament. La situació actual també es va valorar menys positivament. Moltes empreses ara consideren que la cartera de comandes és massa baixa. Al sector serveis, l'índex ha caigut. Les empreses estaven menys satisfetes amb la situació actual. Les expectatives eren molt més pessimistes.

contador