Alemanya confirma una moderació de la inflació al 6,1% l'agost

La taxa IPCH va baixar al 6,4% des del 6,5% del juliol

Bolsamanía
Bolsamania | 08 set, 2023 09:43
olaf scholz 20230813175615

L'Oficina Federal d'Estadística d'Alemanya (Destatis) ha confirmat aquest divendres que l'IPC es va situar l'agost al 6,1% en taxa interanual, una dècima menys que el juliol i el seu increment més baix des del mes de maig passat. Aquesta dada iguala l'estimació inicial i la prevista pel consens. En taxa mensual, l'IPC d'Alemanya va créixer el 0,3%, la mateixa taxa que el juliol.

La taxa IPCH va baixar al 6,4% des del 6,5% del juliol, també en línia amb el consens i l'estimació inicial.

"Per tant, la taxa d'inflació es manté a un nivell elevat", afirma Ruth Brand, presidenta de l'Oficina Federal d'Estadística. I afegeix: "Els augments dels preus de lʻenergia i els aliments superen la inflació general i mantenen alta la taxa dʻinflació".

Els preus dels productes energètics l'agost del 2023 van ser un 8,3% superiors als del mateix mes de l'any anterior, després d'un augment del 5,7% el juliol del 2023. L'electricitat, en particular, va costar força més a l'agost del 2023 (+16,6%) d'un any a l'altre. De l'agost del 2022 a l'agost del 2023, els preus dels carburants van pujar un 3,7% i els del gas natural, un 2,2% en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Els preus de la calefacció urbana van augmentar per sota de la mitjana (+0,6%). També van baixar els preus dels combustibles sòlids (-6,1%) i, en particular, els del gasoil de calefacció (-28,1%).

Els preus dels aliments van pujar un 9,0% l'agost del 2023 en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Tot i que la pujada dels preus dels aliments es va alentir una mica (juliol del 2023: +11,0%), els augments de preus en molts grups d'aliments van continuar sent "notablement superiors" a la inflació general, precisa Destatis. En particular, els consumidors van haver de pagar molt més pel sucre, la melmelada, la mel i altres productes de confiteria (+17,1%). També es van registrar considerables pujades interanuals en els preus del pa i els cereals (+13,6%), les hortalisses (+12,4%) i el peix, els productes de la pesca i el marisc (+11,5%). En canvi, els greixos i els olis comestibles van costar un 13,9% menys que un any abans.

Els analistes de Pantheon creuen que els efectes de base que mantenen la inflació alemanya alta desapareixeran a l'informe del setembre, "cosa que hauria d'impulsar un descens significatiu en la inflació subjacent aquest mes".

"Aquesta és la raó clara per la qual pensem que la finestra d'un enduriment més gran de la política monetària es tancarà després de la reunió del BCE de la setmana que ve, independentment del que decideixi el banc central". Pantheon preveu una pujada de 25 punts bàsics a la trobada d'aquest dijous.

contador