Els experts d'Scope Ratings analitzen les perspectives de creixement del país alemany
El preu de l'electricitat al mercat majorista d'Alemanya per al 2023 ha marcat una nova fita a la seva escalada, en superar aquest dilluns per primera vegada els 1.000 euros per megawatt-hora (MWh), duplicant el seu preu en dues setmanes com a conseqüència de la crisi de subministrament energètic que viu la regió. Les contínues interrupcions de subministrament del gas rus i l'augment dels preus de l'energia poden perjudicar les perspectives de creixement econòmic del país alemany. Els experts d'Scope Ratings analitzen totes les variables.
Des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, les perspectives de creixement per a Alemanya s'han deteriorat significativament. "Esperem que l'economia alemanya creixi només un 1,6% el 2022 i un 1,7% el 2023, enfront del creixement superior al 4% aquest any i al 3% el 2023 que pronosticàvem anteriorment", indiquen des de l'agència creditícia.
Si continua l'escenari actual amb pujades dels preus de l'energia i les interrupcions a les cadenes de subministrament, des d'Scope Rating anticipen una recessió tècnica -una contracció econòmica en dos trimestres successius- a l'economia alemanya, molt enfocada a l'exportació, a partir de l'últim trimestre del 2022. "Tot i així, la ràtio deute/PIB d'Alemanya continuarà disminuint per sota del 65% el 2027 a causa dels tipus d'interès baixos i la ràpida recuperació dels ingressos fiscals després de la pandèmia", destaquen.
Tot i això, segueix existint una gran incertesa al voltant de la manera d'actuar de Rússia i si optarà per exportar gas a Europa per finançar el conflicte bèl·lic o si, per contra, decidirà seguir "castigant" occident per les sancions imposades.
Si les tensions als mercats del gas s'allarguen en el temps, des d'Scope Ratings auguren un impacte més sever i els preus podrien duplicar-se respecte als nivells del segon trimestre del 2022. "Això donaria lloc a una recessió més pronunciada a l'economia alemanya, cosa que implicaria un alentiment del creixement el 2022 al voltant de l'1,3%, abans d'una contracció del 0,7% el 2023. Així, aquesta situació portaria el deute sobre el PIB a superar el 72% el 2022 abans de disminuir gradualment a partir d'aquell moment".
Aquest és l'escenari més probable, però en un de més pessimista en què les exportacions de gas des de Rússia patissin interrupcions periòdiques o permanents i provoquessin una escassetat aguda, “la relació entre el deute i el PIB s'elevaria a una mica més del 75% el 2024. Això suposaria un descens del PIB del 6,6% respecte al nostre escenari de referència el 2022-2024 i una certa degradació permanent del potencial de creixement d'Alemanya a mitjà termini, en aquest cas el creixement se situaria al voltant de l'1% el 2022, abans de patir contraccions del 2,1% el 2023 i del 0,7% el 2024, amb una inflació del voltant del 7% el 2022-24”, vaticinen.
Tot i que els danys econòmics a Alemanya seran inevitables per la crisi energètica que viu el país, Scope Ratings opina que “els elevats marges fiscals acumulats abans de la pandèmia, les reserves financeres i un marc de política fiscal sòlid recolzen la resistència fiscal i la sostenibilitat del deute d'Alemanya fins i tot en aquestes circumstàncies”.
Alemanya manté una àmplia capacitat financera per aplicar nous alleujaments temporals, com l'anunciada reducció de l'IVA sobre el gas als seus pressupostos generals de tardor, per recolzar els consumidors en cas que els preus del gas segueixin pujant. A l'escenari més pessimista, "és probable que augmenti la intervenció de l'Estat al sector energètic, cosa que podria incloure noves mesures del costat de la demanda, més enllà de l'estalvi opcional de gas".
LA REDUCCIÓ DEL CONSUM DE GAS SERÀ CRUCIAL
El govern alemany treballa per assegurar el subministrament de gas abans de l'arribada de l'hivern, cosa que redueix els riscos que els preus pugin. Els dipòsits d'emmagatzematge es troben al 83%, per tant, l'objectiu del govern d'assolir el 85% de la capacitat a l'octubre es podria assolir a principis de setembre, segons el ministeri alemany d'Economia.
"Malgrat l'efecte rebot després de la pandèmia, esperem que el descens estructural de la demanda energètica a Alemanya continuï durant els propers anys. Els consumidors de baix volum, incloent-hi les llars, han reduït la demanda al voltant d'un 6% des del març, després de l'escalada de la guerra de Rússia contra Ucraïna, els consumidors industrials, per la seva banda, van començar a reduir la demanda molt abans, a l'agost del 2021, quan els preus del gas a l'engròs van augmentar bruscament, cosa que ha portat a una reducció mitjana de la demanda industrial al voltant de l'11%", assenyalen.
Tot i això, el gas natural continuarà sent una font d'energia crucial a Alemanya, ja que representa al voltant del 40% del consum total d'energia de les llars, més del 30% del consum de la indústria i al voltant del 13% de la generació de electricitat del país.
"Com més ràpid reposi Alemanya les reserves de gas, diversifiqui les fonts de subministrament i redueixi la demanda de gas de les llars i la indústria, menys ajuda financera d'emergència necessitarà el Govern. Aquestes mesures requeriran la coordinació amb altres membres de la UE, cosa que tranquil·litzaria els participants als mercats del gas i permetria a Berlín tornar ràpidament a comptar amb uns pressupostos estructuralment equilibrats, garantint així la sostenibilitat de les finances públiques", conclouen.