Així és la campanya dels britànics contra el racisme generada després del Brexit

Un imperdible a la solapa: aquesta és la forma que han triat per protestar contra el racisme

  • La campaña ha surgido en las redes sociales y ya son muchos los que se han sumado a esta iniciativa
  • En la última portada de The Economist se pueden ver unos calzoncillos estampados con la bandera británica y llenos de imperdibles
  • Apoyan a los inmigrantes con fotografías y comentarios que publican junto al hashtag #safetyPin
Bolsamanía
Bolsamania | 01 jul, 2016 11:26 - Actualitzat: 13:18
imperdible safety pin

Els britànics han engegat una particular campanya amb la qual s'oposen als comentaris xenòfobs i al racisme que s'ha generat al Regne Unit després de la victòria del Brexit, com es coneix la sortida del país de la Unió Europea (UE), en el referèndum que es va celebrar el passat 23 de juny. Ho fan posant-se un imperdible en la solapa, i després publiquen a les xarxes socials les imatges per deixar clar el seu rebuig al que està ocorrent.

Aquesta campanya ha sorgit, segons explica Antena 3, a les xarxes socials i ha fet que els ciutadans del Regne Unit es col·loquin un imperdible a les seves jaquetes per combatre els episodis de racisme i xenofòbia que han sacsejat el país des de la victòria del Brexit. Amb el hashtag #safetyPin, publiquen imatges i comentaris en els quals recolzen als immigrants que viuen al país, ja que molts d'ells han sofert episodis de racisme i han estat increpats pels fervents defensors de la sortida de la UE i de tancar les fronteres del país.


Un informe policial ha confirmat que durant la setmana, després del Brexit, s'han registrat un 57% més d'abusos xenòfobs que en la mateixa setmana de l'any passat, amb un total de 85 infraccions registrades arreu del país. Entre ells destaca, segons recull El Confidencial, un #grafiti amb la frase 'Go Home' pintat al frontispici d’un centre de cultura polonesa a Hammersmith, a l'oest de Londres. I, precisament contra aquest i altres actes que s'han produït els últims dies, s'ha iniciat l'esmentada campanya.


ELS CALÇOTETS PLENS D’IMPERDIBLES


Precisament, la campanya dels imperdibles ja es va fer visible en l'última portada de The Economist, que va cridar l'atenció amb el titular 'Anarquia al Regne Unit', que acompanyava uns calçotets estampats amb la bandera britànica i penjats d'un masteler simbolitzant una bandera. Aquests calçotets estaven replets d’imperdibles, en clara al·lusió a la iniciativa que s'ha engegat contra el racisme post-Brexit.


En aquest número de The Economist s’analitza la situació actual del país després de la 'tempesta' que ha generat la victòria del Brexit. "Sense líders i dividit, el Regne Unit té a davant el primer moment a la vida sense lligams amb Europa", assegura el mitjà, que aprofundeix també en les conseqüències polítiques i econòmiques de la decisió dels britànics. A més, assenyala que malgrat que en la campanya del referèndum els partidaris del Brexit animaven a votar per la sortida de la UE per tal de "recuperar el control", la veritat és que "el país rares vegades s'ha vist tant fora de les vies".


LA CAMPANYA #SAFETYPIN A LES XARXES


Són molts els internautes que s'han sumat a la campanya del #safetyPin, publicant imatges i comentaris en contra del racisme generat els últims dies. La campanya va ser llançada per la usuària de Twtiter @cheeahs, el nom real de la qual és Allison i viu a Londres, encara que va néixer als Estats Units. Segons ha explicat, la seva intenció era "mostrar solidaritat amb els veïns europeus i immigrants" que viuen al Regne Unit després de la victòria al referèndum davant l'onada d'incidents xenòfobs que s'han produït.


En declaracions a la BBC, Allison ha assenyalat que el seu objectiu és "arribar" als immigrants i ciutadans europeus, i fer-los saber que "són benvinguts" i que "estan segurs" en terres britàniques. "Qualsevol que porti l’imperdible està dient que està preparat per ser part de la solució. Pot combatre el racisme o, si no és possible, almenys deixant-ho clar", ha remarcat. "Vull que això sigui una mica més que un gest simbòlic o una forma de donar una palmada en l'esquena per a les persones que pensen igual".


A més, ha dit que se sent una "immigrant clandestina" pel sol fet de ser una dona blanca i anglòfona. Des de llavors, els seus tuits han estat compartits més de 30.000 vegades i milers d'usuaris han compartit a Twitter una fotografia per recolzar la campanya sota l'etiqueta #safetypin (imperdible).

contador