Un altre dels descensos interanuals més acusats de l'afiliació a la Seguretat Social va ser l'hostaleria
El Banc d'Espanya ha informat aquest dijous que algunes de les branques més directament relacionades amb l'activitat turística, com les activitats de les agències de viatges, els serveis d'allotjament o els serveis de transport aeri, van mantenir a l'agost entorn de la meitat del nivell d'ocupació observada un any abans, arran de l'impacte de la crisi del coronavirus.
Així mateix, el Banc d'Espanya apunta que un altre dels descensos interanuals més acusats de l'afiliació a la Seguretat Social a l'agost va ser l'hostaleria, amb una caiguda del 29,1%, sector en el qual, no obstant això, s'ha produït una "intensa recuperació des de maig", quan la caiguda interanual de l'ocupació va aconseguir gairebé el 70%.
En un article titulat 'La recuperació de l'ocupació els últims mesos: una perspectiva provincial i sectorial', l'autoritat monetària assenyala que s'observa que, a pesar que la recuperació des dels mínims de maig és generalitzada, la dispersió sectorial està sent "elevada".
En general, apunta que les branques de serveis de mercat es trobaven a l'agost més lluny de tornar al seu nivell d'ús d'un any abans que el sector industrial i, sobretot, que la construcció. En concret, indica que en els serveis de mercat l'afiliació efectiva a l'agost encara se situava gairebé un 12% per sota del seu nivell d'un any abans.
A la resta dels serveis de mercat, la bretxa respecte al nivell d'ús d'agost de l'any passat es va mantenir entorn del 10% en algunes de les principals sub-branques, com el comerç i el transport, i només en algunes de les branques menys afectades pel descens de l'ocupació durant la primavera, com les activitats financeres, l'ocupació efectiva es va situar a l'agost a un nivell més pròxim a l'observat en el mateix període de 2019 (-1,8%).
Finalment, en el cas dels serveis de no mercat, la destrucció d'ocupació de març i abril sol va ser comparable a l'observada en les branques de mercat en l'educació (-18,4% al maig), sector en el qual recentment s'ha produït una forta recuperació de l'ocupació (-2,1% a l'agost).
POC MÉS OCUPACIÓ EN SANITAT I ADMINISTRACIÓ PÚBLICA
Per contra, únicament els serveis sanitaris i l'Administració Pública van registrar a l'agost un nivell d'afiliació "lleument superior" a l'observat un any abans.
Amb caràcter general, el Banc d'Espanya afirma que la millora de l'afiliació a l'agost (va augmentar una mica més de 330.000 afiliats) des dels mínims registrats a l'abril, només ha permès recuperar un 42% de l'ocupació que es va perdre entre febrer i abril.
D'aquesta manera, a l'agost l'afiliació encara era un 2,4% inferior a la registrada al febrer i va romandre un 2,8% per sota de l'observada un any abans.
El perfil mensual de l'afiliació evidencia que la major part de la recuperació de l'ocupació que ha tingut lloc des dels mínims d'abril s'ha concentrat en els mesos de juliol i agost, una vegada que s'han relaxat una gran majoria de les restriccions que estaven en vigor durant les diferents fases del pla de desescalada que es va dur a terme en els mesos de maig i juny.
No obstant això, el Banc d'Espanya adverteix que en la segona quinzena del mes d'agost les dades diàries d'afiliació a la Seguretat Social han mostrat un "cert esgotament" en aquesta senda de recuperació, la qual cosa podria estar relacionat amb les diferents mesures preses en alguns territoris davant l'empitjorament de la crisi sanitària.
L'institut emissor destaca, així mateix, que la recuperació de l'ocupació ha estat també "molt heterogènia" per províncies i amb una "elevada disparitat provincial".
MÉS CONTRACCIÓ DE L'OCUPACIÓ EN LA COSTA I LES ILLES
En termes generals, aprecia que a les províncies costaneres del Mediterrani, a Madrid i, especialment, a les Illes Balears i Canàries, la contracció de l'ocupació en termes interanuals es va mantenir a l'agost "molt per sobre" de l'observada a les províncies de l'interior.
Així, malgrat la recuperació observada després dels mínims de maig, quan els descensos interanuals de l'ocupació van superar el 40% a les Illes Balears i el 30% a les dues províncies de Canàries, a l'agost l'afiliació efectiva encara se situava un 24,4% per sota del seu nivell del mateix mes de 2019 a les Illes Balears, i un 18% i un 15,8% a Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife, respectivament.
Els descensos interanuals són inferiors, encara que pròxims al 10%, a 'altres províncies mediterrànies, com Màlaga, Girona, Barcelona i Alacant.
Per contra, a algunes províncies de l'interior, com Conca, Albacete, Badajoz o Osca, les caigudes interanuals de l'afiliació efectiva es van situar entorn del 3% a l'agost.
"Aquesta heterogeneïtat provincial en el comportament de l'ocupació s'explica, en gran manera, per les diferències provincials quant a l'estructura sectorial", apunta el Banc d'Espanya, qui afegeix que a l'agost el descens interanual de l'ocupació va ser "més intens" en aquelles províncies amb més pes del comerç i l'hostaleria i amb menys pes del sector industrial i dels serveis de no mercat.