La divisa rebota marginalment, però segueix cotitzant a preus mai vistos
La lira turca recupera una mica de terreny aquest dijous, fins a les 8,6000 lires després d'arribar dimecres un mínim històric a les 8,8008 lires davant el dòlar. Davant l'euro, el seu pitjor canvi es va assolir també durant la jornada d'ahir a les 10,6910 lires per cada moneda única. Els experts de MUFG assenyalen que la moneda "es manté vulnerable", ja que es troba molt exposada a les pallisses per part del president otomà, Recep Tayyip Erdogan, i les seves contínues ingerències en el preu i en l'activitat del banc central turc.
El desastre es va produir quan el president de Turquia va defensar aquest dimecres la necessitat d'abaixar els tipus d'interès a l'estiu per alleujar els costos de les inversions. "Vaig parlar avui amb el governador del banc central. És imperatiu que baixem les taxes d'interès al juliol o agost", va declarar Erdogan, segons el qual són precisament en primer lloc els tipus d'interès més elevats els que provoquen la inflació. "És la primera vegada que demana explícitament un període de temps concret per la baixada de tipus", comenten des de MUFG.
Els comentaris d'Erdogan afegeixen pressió al Banc Central de Turquia, la direcció del qual exerceix des del passat mes de març Sahap Kavcioglu, el tercer governador de la institució des de 2019. "Els participants al mercat segueixen preocupats per la influència del president Erdogan en el banc central", comenten des del banc d'inversió nipó. "Aquesta preocupació es va posar de manifest de nou la setmana passada amb la decisió del president Erdogan d'acomiadar un altre membre del regulador otomà", asseguren. El vicegovernador Oguzhan Ozbas ha estat substituït per Semih Tuman.
Kavcioglu, per la seva banda, ha intentat esmorteir l'impacte negatiu sobre la lira turca afirmant que "les expectatives d'una ràpida flexibilització de la política, que no es basen en un just raonament, han de desaparèixer". Els participants en el mercat buscaran senyals sobre qui està realment al càrrec de la política monetària durant els pròxims mesos", expliquen els experts de MUFG.
Amb tot, asseguren que "la lira turca segueix sent vulnerable a una major debilitat, ja que s'espera que la inflació segueixi augmentant fins al 17,3% al maig". I afegeixen: "Això posa de manifest que les retallades anticipades dels tipus són inadequats en la conjuntura actual".