El dòlar i el iuan pateixen per l'escalada del conflicte comercial entre la Xina i els EUA

Els inversors, a la caça dels valors refugi: el ien i el franc suís s'aprecien

  • L'euro tracta de treure'n profit i consolida els 1,16 dòlars
Noemí Jansana
Bolsamania | 19 jun, 2018 10:58 - Actualitzat: 10:58
trump china eeuu portada buena

Gana pels actius refugi. Les renovades tensions comercials entre la Xina i els EUA, que han tornat a fer sonar els tambors de guerra als mercats, han malmès el fulgor del dòlar de les últimes sessions, que retrocedeix davant tots els seus rivals, especialment el ien. La divisa nipona i el franc suís són els vencedors en una jornada durant la qual els operadors busquen refugi en les divises percebudes com a valors segurs i el iuan no és aliè a l'agitació general i cedeix fins a un mínim de cinc mesos.

Tot i que el tipus de canvi diari -entorn al qual el dòlar només pot fluctuar un 2%- s'ha mantingut ferm, la moneda xinesa ha arribat als 6,4560 iuans per dòlar, la seva pitjor cotització des del 14 de gener. Però els guanys del 'bitllet verd', després que el president nord-americà, Donald Trump, hagi amenaçat amb imposar 200.000 milions de dòlars addicionals als productes xinesos, s'han limitat al renminbi -com també es coneix el iuan-. Enfront del ien, es deixa un 0,8% fins als 109,50 iens per dòlar, el seu pitjor canvi des de l’11 de juny, mentre la moneda suïssa ha arribat a pujar un 0,3%, fins als 0,9918 francs per dòlar.

L'euro, per la seva banda, ha sabut aprofitar l'onada de vendes del dòlar i ha escalat fins al voltant dels 1,1650 dòlars, des d'on cau per sota dels 1,16 dòlars. La moneda comunitària, molt pressionada després que el Banc Central Europeu 'tragués a passejar "la seva cautela durant la seva última reunió de política monetària i assenyalés que les pujades de taxes no arribaran fins passat l'estiu de 2019, ha tornat a caure i cedeix un 0,3% fins a preus propers als 1,1590 dòlars. A més, diversos analistes assenyalen les disputes en el si de la coalició alemanya de la CDU i la CSU com un altre factor que manté la moneda europea deprimida.

IMPACTE SOBRE EL CREIXEMENT MUNDIAL

L’'estira i arronsa' entre les dues primeres potències mundials torna a acaparar tota l'atenció de les principals places financeres, més quan la reacció de Pequín a l'última amenaça de Trump no s'ha fet esperar. Les autoritats de la Xina han assegurat aquest dimarts que respondran "fermament" i prendran mesures "qualitatives" i "quantitatives", si el Govern nord-americà segueix endavant amb les seves mesures aranzelàries i publica la llista de productes susceptibles de patir la imposició de tarifes.

La preocupació d'analistes i inversors se centra que una guerra comercial a gran escala entre les dues principals economies del món pot tenir efectes perniciosos per al creixement mundial. Els analistes de Danske Bank avisen que, si bé, "no s'espera un descarrilament a gran escala de l'expansió econòmica, la guerra comercial pot llastrar el PIB mundial durant la segona meitat de 2018". Els experts de l'entitat danesa creuen que l'efecte dels aranzels addicionals serà de "tot just un 0,2% en el producte interior brut global", però "els seus efectes es notaran ben entrat EL 2019".

El recent intercanvi verbal entre Washington i Pequín succeeix a l'anunci de divendres passat d'impostos del 25% a un miler de productes xinesos les importacions dels quals sumen 50.000 milions de dòlars. El gegant asiàtic, al seu torn, va respondre amb l'anunci que a 659 productes nord-americans se'ls aplicarà un gravamen del 25% similar a l'establert per Washington per als seus béns. La suma ascendirà als 29.400 milions de dòlars. El 7 de juliol és la data que els dos països han fixat per aplicar aquestes mesures.

contador