Volatilitat extrema a l'Ibex 35, que suavitza la retallada després de desplomar-se més del 5%

Les reculades s'han mantingut, però han estat molt menors que al començament de la jornada

Nieves Amigo
Bolsamania | 07 mar, 2022 09:32 - Actualitzat: 18:55
ibex portada rojo caidas

L'IBEX-35 i la resta de borses europees s'han recuperat després d'enfonsar-se durant les primeres hores de la sessió d'aquest dilluns. El selectiu espanyol ha arribat a caure un 5,6% i a marcar un mínim als 7.287 punts al llarg del matí, mentre que a mitja tarda ha cotitzat pla per moments. Amb tot, ha tancat amb caigudes del 0,99%, fins als 7.644 punts. La resta de borses s'han deixat en diferents moments del matí un 4,5% de mitjana, però han reduït la baixada a última hora.

IBEX 35
11.467,300
  • 0,24%27,40
  • Max: 11.489,20
  • Min: 11.310,50
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 20/12/24

Les últimes notícies sobre la guerra passen per les declaracions de Rússia, que ha dit que aturarà la invasió "en qualsevol moment", si Ucraïna compleix les seves condicions. Les condicions que exigeix és que Ucraïna es comprometi a no integrar-se a cap bloc militar com l'OTAN i que reconegui com a territoris russos Crimea i les autoproclamades repúbliques independents de Donetsk i Lugansk.

Les borses han rebotat amb força des de mínims després de les declaracions de Dimitri Peskov, portaveu del Kremlin, davant l'esperança que es produeixi un acord a la reunió que celebraran a Turquia dijous que ve els ministres d'Afers Exteriors de Rússia i Ucraïna. Es tracta de la trobada diplomàtica a més alt nivell des que va començar la guerra.

Dins de l'IBEX, la majoria de títols han tancat en vermell, però les retallades també han estat inferiors, amb els bancs liderant els descensos al costat de Cie Automotive, Aena, IAG i Inditex. La tèxtil va confirmar aquest cap de setmana que tanca temporalment les botigues a Rússia. Credit Suisse li ha retallat avui el preu objectiu fins als 21 euros des dels 26 euros previs.

En positiu, Solaria i Siemens Gamesa han estat les companyies que més han pujat, ja que les renovables es continuen beneficiant de l'actual xoc energètic.

Els mercats nord-americans es deixen un 1,5% la mitjana. La jornada també ha estat molt negativa a Àsia, amb caigudes de més del 3% per al Hang Seng i del 2,90% per al Nikkei.

La pressió dels alts preus de l'energia continua sent una de les preocupacions principals al pla econòmic. El petroli es torna a disparar aquest dilluns. El barril Brent ha vorejat els 140 dòlars, màxims des del juliol del 2008, mentre que ara s'ha estabilitzat a 124 dòlars. El barril WTI ha arribat a superar els 130, també màxims des d'aquesta data, i ara és a l'entorn dels 120 dòlars. Els líders europeus debatran, en una cimera aquesta setmana a Versalles, la possibilitat de desacoblar els preus del petroli i del gas. A Espanya, aquest dilluns es registrarà el preu més alt de tots els temps a la llum, que superarà els 400 euros per megawatt hora.

"El petroli està pujant davant de la perspectiva d'un embargament total del cru i els productes russos", assenyala John Kilduff, expert d'Again Capital. "Els preus de la gasolina, ja de per si elevats, continuaran pujant de manera brusca", afegeix.

"És probable que les sancions recaiguin sobre les exportacions de petroli i gas procedents de Rússia, i les notícies del cap de setmana suggereixen que els EUA estan oberts a la perspectiva d'una prohibició total del petroli rus, encara que Europa és més reticent atesa la seva dependència més gran de les importacions energètiques russes", expliquen els experts de CMC Markets.

TOT DEPÈN DE PUTIN

"És difícil veure ara moltes possibilitats que els mercats borsaris pugin de manera significativa en un context d'escalada contínua, cosa que planteja la qüestió de fins on està disposat a arribar Putin per assolir els seus objectius", indica Michael Hewson, director de anàlisi de CMC Markets a Londres, al seu informe diari.

"Amb pocs indicis que estigui disposat a fer marxa enrere, i davant la negativa de les forces ucraïneses d'accedir a les seves demandes, és probable que els inversors es vegin sotmesos a més proves els propers dies, amb l'única certesa que hi haurà més volatilitat", afegeix Hewson.

Aquest cap de setmana hi ha hagut contínues crides per part d'Ucraïna perquè s'implementi una zona d'exclusió aèria a l'espai aeri ucraïnès per contrarestar els atacs aeris russos, una mesura a què l'OTAN s'ha oposat sistemàticament i sobre la qual Putin ha dit que equivaldria a un acte de guerra. Això suposaria una escalada significativa, portant la línia del front del conflicte a sòl polonès, hongarès i romanès, que seria l'última cosa que l'OTAN o aquests països necessiten en aquest moment, assenyalen els analistes.

D'altra banda, el dany que s'està fent a l'economia russa ja es deixa sentir amb la retirada en massa d'empreses globals. American Express ha estat l'última empresa de serveis financers dels Estats Units a suspendre les seves operacions al país, seguint els passos de Visa i Mastercard, mentre que Netflix i TikTok també s'han unit a l'èxode.

L'agenda d'aquesta dilluns inclou poques dades rellevants, entre les quals destaquen les vendes al detall del gener a Alemanya (pugen un 10,3%, per sobre del previst).

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0858 dòlars (-0,62%). L'or puja un 0,72% (1.981 dòlars) i la plata cau un 0,54% (25,65 dòlars).

El bitcoin rebota un 0,46% (39.009 dòlars) i l'ethereum guanya un 0,43% (2,605 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,768% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins a l'1,001%.

contador