El selectiu es manté a prop dels seus màxims anuals, situats als 9.254 punts
L'apatia de l'IBEX 35 i la resta de borses europees s'ha estès fins al tancament de la jornada. La tranquil·litat i fins i tot els senyals de cansament s'han imposat en el selectiu espanyol, que ha tancat pla (-0,11%) als 9.153,6 punts.
El valor més alcista el dia ha estat Acciona, que ha avançat un 2,85% després de donar un nou pas per treure a borsa la seva divisió de Renovables, Acciona Energia, amb una valoració d'entre 10.000 i 12.000 milions d'euros.
A més, Solaria i Siemens Gamesa han rebotat després de les seves últimes caigudes i Cellnex ha pujat un 1,12% després d'una millora de preu objectiu de Berenberg.
A la banda negativa, han destacat les caigudes en grans valors com Santander, CaixaBank, Repsol i Aena, que ha rebut un nou revés judicial a la batalla que manté amb les botigues 'duty free' dels seus aeroports.
Al Mercat Continu, OHL ha acabat donant-se la volta i ha pujat un 1,12% després de cotitzar bona part de la sessió en vermell per l'efecte dilutiu de la primera ampliació de capital que té prevista dins del seu complicat procés de reestructuració financera.
DADES MACROECONÒMIQUES
El PIB d'Espanya es va disparar un 18,3% interanual durant el segon trimestre en relació amb el mateix període de l'any anterior, que va coincidir amb l'aturada gairebé total de l'economia pel confinament derivat de la pandèmia, segons càlculs de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).
A més, el PIB de l'eurozona del primer trimestre va registrar finalment una contracció del 0,3%, millor que el -0,6% de la primera estimació. I l'índex ZEW de situació actual de juny d'Alemanya es va situar en -9,1 enfront del -27,8 esperat i al -40,1 previ. No obstant això, el ZEW de sentiment econòmic va quedar en 79,8 des de 84,4 i per sota de l'estimació de 86.
A Alemanya també s'ha conegut avui la producció industrial, que va disminuir un 1,0% a l'abril respecte al març en termes ajustats al calendari. Els economistes havien previst un augment del 0,4%.
Al Japó, les dades revisades del govern van mostrar que l'economia japonesa es va contraure un 3,9% durant el primer trimestre, una millora respecte a l'estimació inicial d'una contracció del 5,1%. El PIB revisat es compara amb la previsió mitjana dels economistes d'una contracció del 4,8%.
DEUTSCHE BANK ADVERTEIX SOBRE LA INFLACIÓ
La inflació serà un dels temes més destacats d'aquesta setmana, especialment amb la publicació de l'IPC de maig de Estats Units aquest dijous.
En aquest sentit, cal subratllar l'última advertència de Deutsche Bank, que, al contrari que molts experts, considera que la inflació no serà un problema que desapareixerà i que podria provocar una crisi durant els propers anys.
Segons el banc alemany, centrar-se en els estímuls desestimant els temors inflacionistes resultarà ser un error, si no a curt termini, sinó el 2023 i més endavant.
L'anàlisi apunta especialment a la Reserva Federal (Fed) i el seu nou marc en el qual tolerarà una major inflació en nom d'una recuperació plena i inclusiva.
LA PRIMERA TERÀPIA CONTRA L'ALZHEIMER EN DUES DÈCADES
Aquest dimarts segueix cuejant la pujada de la biotecnològica Biogen al Nasdaq (+38%) després que l'FDA nord-americana li hagi aprovat un fàrmac contra l'Alzheimer, la primera teràpia nova per a la malaltia en gairebé dues dècades.
La decisió de l'FDA era molt esperada. Es preveu que el medicament, que es comercialitza amb el nom d'Aduhelm, generi milers de milions de dòlars d'ingressos per a l'empresa i ofereixi noves esperances als amics i familiars dels pacients que viuen amb la malaltia.
Grifols, que està investigant també sobre l'Alzheimer amb el seu assaig AMBAR, ha tancat amb pujades del 0,41%, fins als 21,79 euros.
ES GIRA ALS 9.000
L'IBEX va respectar aquest dilluns els 9.000 punts i va reaccionar a l'alça des d'aquest nivell. Ara caldrà veure si és capaç de superar la resistència que té al nivell dels 9.254 punts, màxims anuals.
De moment, les pujades en els grans valors ajuden. Inditex, que ahir va avançar posicions i demà presenta resultats, està retallant lleugerament ara.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,2182 dòlars. El petroli cotitza pla, en els 71,45 dòlars el Brent i els 69,32 dòlars el West Texas.
L'or cedeix lleugerament i perd els 1.900 (1.894 dòlars), i la plata retrocedeix gairebé un 1% (27,76 dòlars).
El bitcoin cau un 7% (33.109 dòlars) a l'igual que l'ethereum (2.516 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,547% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,44%.