Tothom, pendent d'un acte que es preveu que retorni l'estabilitat als EUA
L'IBEX 35 ha pujat un 0,06%, fins als 8.204,10 punts, i ha mantingut la inèrcia plana i lleugerament a la baixa que ha registrat durant les últimes jornades. Després de pujar un 4% durant la primera setmana de l'any i superar els 8.400 punts, l'índex s'ha frenat des de llavors, a l'espera d'algun catalitzador positiu que li permeti seguir guanyant posicions.
Per valors, CaixaBank (-2,7%) i Bankia (-2,4%), que publicaran els seus resultats la propera setmana, han estat els més baixistes, mentre els seus accionistes esperen novetats sobre el seu procés d'integració.
Mala jornada també per a les elèctriques, ja que Naturgy, Iberdrola i Endesa han aparegut entre les accions perdedores.
En positiu, Repsol (+ 2,4%) ha liderat els guanys després de publicar una caiguda del 8,5% en la seva producció anual de petroli durant el 2020, encara que la companyia ha descomptat una jornada alcista per l''or negre'.
A més, s'han seguit publicant resultats empresarials, com els de Morgan Stanley, que puja després de superar previsions. Cal subratllar també que Netflix està pujant amb ganes després de publicar les seves xifres ahir a la nit. Demà Bankinter dona inici als resultats a Espanya.
A més, en el pla macro, s'ha publicat l'IPC del Regne Unit de desembre i l'IPC del mateix mes de la zona euro que ha confirmat una deflació del 0,3% el 2020.
A nivell inernacional, el món està pendent aquest dimecres de la presa de possessió de Joe Biden com a president dels Estats Units. La cerimònia estarà marcada per l'absència del president sortint, que ha abandonat Washington en direcció a Florida. Donald Trump s'ha acomiadat indultant al seu ex-assessor, Steve Bannon, com a acte final del seu mandat. Trump ha aprofitat el seu discurs de sortida per deslligar-se dels actes violents d'assalt al Capitoli de fa unes setmanes.
Biden arriba amb la promesa d'actuar amb contundència en el que té a veure amb els estímuls per frenar l'impacte de la pandèmia. La seva Secretària del Tresor, Janet Yellen, va dir aquest dimarts que, en les circumstàncies actuals "el més intel·ligent és actuar en gran" el que ha estat ben rebut per Wall Street, que puja de forma moderada.
També s'ha referit a la Xina, assenyalant-la com "el gran competidor estratègic" dels EUA, i va afegir que està a punt per fer front a les males pràctiques comercials del gegant asiàtic en col·laboració amb els aliats nord-americans.
"Ara els toca als demòcrates, sota el mandat de Joe Biden, assumir el repte de curar el país i unir una societat que sembla incapaç, o no vol escoltar el que l'altre costat ha de dir. És una gran tasca per a qualsevol president i molt més per un que està assumint el control en un moment de pandèmia mundial, així com de crisi econòmica", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.
Àsia ha viscut una sessió sense sobresalts i amb signe mixt. Allà es parla de la reaparició del multimilionari Jack Ma, que ha fet la seva primera aparició pública en gairebé tres mesos. A Àsia hi ha hagut reunió de tipus del Banc Central de la Xina, que els ha mantingut sense canvis.
Finalment, pel que fa a l'IBEX i el seu aspecte tècnic, cal assenyalar que les caigudes de la passada jornada el van portar a posar a prova el suport dels 8.200 punts. "A curt termini no descartem acabar veient com cobreix el buit alcista que va deixar el passat dia 6 als 8.091 punts. És important que el selectiu espanyol no abandoni el nivell dels 8.000 punts, ja que podríem acabar veient una continuació de les caigudes fins el nivell dels 7.663 punts. Per confirmar la continuació de les pujades, hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.439 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
En altres mercats, el petroli Brent puja un 0,9%, fins als 56,41 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,26% i es canvia a 1,2096 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cotitza al 0,07%.