La setmana ha començat carregada de referències d'interès
L'IBEX 35 ha tancat gairebé pla (-0,02%; 8.242,60 punts) després d'un màxim intradia als 8.309 i un mínim als 8.185; i després de completar la setmana passada amb guanys de l'1,2%.
Les properes jornades estaran marcades per la celebració de la cimera de l'OTAN a Madrid. Dimarts hi haurà una reunió entre Joe Biden, president dels EUA, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i dimecres i dijous tindrà lloc la trobada, en què la guerra a Ucraïna serà clarament el tema principal.
Al llarg de la setmana, a més, es publicaran multitud de dades macro rellevants, com el PIB dels EUA dimecres, el PIB del Regne Unit i l'atur de la zona de l'euro dijous i l'IPC de la zona de l'euro i els PMI manufacturers divendres. En un moment en què la inflació i el temor de l'alentiment del creixement i la recessió són les grans preocupacions, totes aquestes dades se seguiran amb molta atenció.
Pel que fa a l'agenda d'aquest dilluns, avui comença el fòrum anual del Banc Central Europeu (BCE) a Sintra, que inaugura Christine Lagarde a la tarda.
D'INDRA A EZENTIS, PASSANT PER LES ENERGÈTIQUES
Les energètiques (Endesa, Iberdrola...) han descomptat que el Govern s'està treballant en l'impost als seus beneficis extraordinaris, encara que aquest encara trigarà a arribar perquè entrarà en vigor, segons les previsions, el proper 1 de gener gener del 2023 amb efecte retroactiu als beneficis del 2022. A més, la Fiscalia ha demanat una multa de gairebé 85 milions d'euros a cuatre directius d'Iberdrola per alterar els preus a Espanya.
Indra ha rebotat després d'enfonsar-se un 15% divendres després de la presa de control de la companyia per part de l'Executiu, a través de la SEPI, mitjançant una sèrie de moviments inesperats a la Junta d'Accionistes de dijous passat. Avui s'ha conegut la dimissió d'una nova consellera independent després del que va passar en aquesta Junta i es reuneix el consell de la companyia. La crisi reputacional d'Indra per tot allò que està passant continua.
Grifols, PharmaMar i ArcelorMittal han estat els millors valors de l'IBEX, mentre que Meliá i Merlin han liderat les caigudes després de rebaixes de Deutsche i JP Morgan, respectivament.
Fora de l'IBEX, Ezentis s'ha enfonsat després que la CNMV hagi aixecat la suspensió de cotització anunciada divendres. Us recordem que aquell dia, la companyia va comunicar que la SEPI li ha negat l'ajuda de 70 milions. La situació és molt complicada.
A més, Técnicas Reunidas també s'ha enfonsat perquè Algèria executarà un aval de 80 milions d'euros relacionat amb un desacord en un projecte energètic.
DEFAULT RUS
Rússia ha deixat de pagar el seu deute sobirà en moneda estrangera per primera vegada en un segle, segons informa aquest dilluns Bloomberg, cosa que reflecteix l'impacte d'unes sancions occidentals cada cop més dures que tanquen les vies de pagament als creditors estrangers.
Durant mesos, Rússia ha trobat camins per esquivar les sancions activades després de la invasió a Ucraïna, però finalment aquest diumenge va expirar el període de gràcia d'uns 100 milions de dòlars en pagaments d'interessos que vencien el 27 de maig, un termini que es considera un impagament si no es compleix.
LES DECISIONS DEL G7
Els líders del G7 aborden aquest dilluns, a la segona jornada de la seva cimera a Elmau, al sud d'Alemanya, la guerra d'Ucraïna. El president d'aquest país, Volodímir Zelenski, assistirà de manera virtual a la trobada.
Segons un projecte de declaració de la cimera, els líders dels set països més poderosos del món es comprometran a proporcionar suport indefinit a Ucraïna per defensar-se contra la invasió russa.
"Continuarem proporcionant suport financer, humanitari, militar i diplomàtic i estarem al costat d'Ucraïna durant el temps que sigui necessari", diu el text de l'esborrany de la declaració, segons informa Bloomberg.
D'altra banda, els líders dels països del G7 anunciaran una prohibició de les importacions d'or rus, segons ha confirmat aquest diumenge el president dels Estats Units, Joe Biden.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0578 dòlars (+0,23%). El petroli puja més de 1%. El Brent cotitza als 114,50 dòlars i el West Texas, als 109,25 dòlars.
L'or baixa moderadament (-0,3%, 1.822 dòlars) i la plata avança un 0,5% (21,24 dòlars).
El bitcoin baixa un 2,2% (20.777 dòlars) i l'ethereum, un 3% (1.185 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta el 3,194% i la del bo espanyol avança fins al 2,64%.