Els inversors han castigat les entitats enfocades a Espanya
L'IBEX 35 (-0,44%; 9.009,30 punts) s'ha girat a la baixa al tram final del dia, llastat pels bancs domèstics. Els inversors han castigat Bankinter, Unicaja, Sabadell i CaixaBank, les entitats el negoci de les quals està enfocat a Espanya. Per contra, Santander i BBVA han estat dels pocs valors que han tancat en positiu juntament amb Repsol, Endesa, Repsol i Inditex.
Això en una sessió que ha estat marcada, absolutament, per la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) que es coneixerà a les 19.00 hora espanyola.
S'espera que el banc central nord-americà elevi tipus en 25 punts bàsics enfront de l'estimació de 50 punts bàsics abans de la crisi bancària. Jerome Powell haurà de fer malabarismes per no tensionar més el mercat financer i, alhora, reafirmar-se en el pla per contenir la inflació.
"Abans dels recents esdeveniments al voltant de la fallida de Silicon Valley Bank, Signature Bank i, més recentment, els problemes al voltant de First Republic Bank, i els paquets de rescat que els han seguit, el càlcul al voltant de la decisió de tipus de la Reserva Federal d'aquesta setmana era senzill, és a dir, si pujar els tipus 25 punts bàsics o 50 punts bàsics", comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"Fins i tot sense la intervenció de la recent crisi als bancs nord-americans més petits, 50 punts bàsics no era realment una opció viable, però la forta venda dels bancs nord-americans i la consegüent volatilitat dels últims dies ha canviat l'equació entre alguns inversors, i alguns advoquen per una pausa, així com, en una minoria de casos, per una retallada dels tipus", afegeix.
En opinió d'aquest expert, una retallada de tipus en aquest moment -tal com preveuen alguns, com ara Nomura- és una idea "ridícula" i enviaria un missatge totalment equivocat. "Si la Reserva Federal està preocupada per algunes parts del sector bancari nord-americà, per què no ho estava fa tres setmanes, quan defensava que es mantingués sobre la taula una pujada de tipus de 50 punts bàsics? En última instància, una retallada dels tipus podria provocar una volatilitat més gran, originant un atac de nervis al mercat en pensar que la situació podria ser molt pitjor del que es creu", explica Hewson.
Una retallada dels tipus de la Fed podria provocar una major volatilitat, originant un atac de nervis al mercat
"Fins i tot una pausa (a les pujades de tipus) té el potencial de ser inquietant, atesos els recents comentaris de Powell als legisladors nord-americans, que van mostrar que la Fed està cada cop més preocupada per l'augment dels preus", reconeix.
Més enllà de la decisió de la Fed, cal destacar que avui s'ha publicat l'IPC del Regne Unit del febrer, que ha sorprès amb una alça fins al 10,4%. Això pressiona encara més el Banc d'Anglaterra de cara a la reunió de demà. Recordeu que demà també prendrà la seva decisió sobre tipus el Banc Nacional Suís.
LAGARDE I ELS TIPUS D'INTERÈS
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha comentat aquest dimecres que “amb una incertesa alta, és encara més important que la trajectòria dels tipus depengui de les dades. Això significa, ex ante, que ni estem compromesos a pujar més ni hem acabat amb les pujades de tipus”.
"Si es confirma l'escenari base de les nostres projeccions més recents, encara haurem de recórrer terreny per assegurar-nos que s'eliminin les pressions inflacionàries", ha afegit.
EL BANC D'ESPANYA ELEVA PREVISIONS
El Producte Interior Brut (PIB) d'Espanya avançarà un 1,6% el 2023, segons les últimes previsions del Banc d'Espanya, que no obstant ha actualitzat a la baixa el 2024, fins al 2,3%, i ha mantingut al 2,1% el del 2025.
El BdE també ha actualitzat les estimacions d'inflació, en aquest cas a la baixa, amb l'Índex de Preus de Consum (IPC) relaxant-se des del 3,7% aquest any fins al 3,6% i l'1,8% als dos propers exercicis.
SUPERA RESISTÈNCIES DEL CURT TERMINI
L'IBEX va estendre aquest dimarts el rebot de la primera sessió de la setmana i va tancar per sobre del primer nivell de resistència que presentava als 9.027 punts.
"Aquest dimarts s'ha deixat un buit alcista que ens fa ser prudents a curt termini. És probable que busqui cobrir-lo abans de continuar amb les pujades", comenten els analistes de Bolsamanía.
Per sota, el suport clau es troba als mínims de la sessió d'aquest dilluns que va dibuixar als 8.500 punts.
"Per tornar a la senda alcista hauríem d'esperar l'anul·lació del buit que va deixar als 9.423 punts el 10 d'aquest mes passat", afegeixen els experts de Bolsamanía.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0789 dòlars (+0,2%). El petroli puja un 1,1%. El Brent se situa als 76,19 dòlars i el WTI, als 70,50 dòlars.
L'or puja un 0,5% (1.951 dòlars). La plata avança un 1,7% (22,82 dòlars).
El bitcoin rebota un 1,8% (28.655 dòlars). L'ethereum supera els 1.800 dòlars (+0,3%).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,57%.