Tancament baixista per a l'IBEX 35 i Europa després d'augmentar la tensió geopolítica

El BCE alerta que els riscos per a l'estabilitat financera han augmentat

Nieves Amigo
Bolsamania | 16 nov, 2022 09:47 - Actualitzat: 18:14
ep archivo   bolsa ibex cotizacion cotizar mercado de valores
EUROPA PRESS - Archivo

Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-1,06%; 8.101,40 punts) i la resta de borses europees. Els inversors han recollit beneficis després dels darrers guanys acumulats, amb l'excusa geopolítica d'un míssil que ha caigut al territori de Polònia. L'OTAN ha confirmat que ha estat un projectil de la defensa antiaèria d'Ucraïna, en resposta als bombardejos russos; i totes les parts implicades han intentat rebaixar la tensió de l'incident.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

Dins de l'IBEX han destacat les retallades en Fluidra, IAG, ArcelorMittal, Colonial, Inditex i Grifols. Entre els més alcistes, hi ha CaixaBank, Sabadell, Bankinter, Red Eléctrica i Endesa.

Més enllà de la tensió geopolítica, els inversors miren les dades macro. Ahir, l'Índex de Preus de Producció del mes d'octubre es va moderar als EUA, cosa que confirma la frenada dels preus a l'altra banda de l'Atlàntic després de l'IPC que es va publicar la setmana passada.

Avui s'ha publicat l'IPC del Regne Unit del mes passat, que s'ha desbocat fins a l'11,1%, molt per sobre del 10,7% previst. Cal recordar que demà s'hi presenten els nous plans fiscals del govern britànic. "Aquests podrien contribuir a frenar la inflació, ja que s'anunciaran noves pujades d'impostos i retallades de despeses", indiquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

A Àsia, avui s'han conegut més dades decebedores. A la Xina, els preus de l'habitatge cauen a l'octubre al ritme més alt en més de set anys (-1,6%). Al Japó, les comandes de maquinària baixen de manera inesperada al setembre (-4,6%) en taxa mensual, quan s'estava esperant una pujada del 0,7%.

Als Estats Units, s'han publicat les vendes al detall de l'octubre, que han augmentat un 1,3% i han superat la previsió de consens, que era de l'1%.

A nivell empresarial, avui han publicat resultats Lowe's i Target a l'altra banda de l'Atlàntic. Aquesta última es desploma després d'alertar sobre una desacceleració de les vendes.

YELLEN I EL GOVERNADOR DEL BANC CENTRAL DE LA XINA

La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, s'ha reunit aquest dimecres amb el governador del banc central de la Xina, Yi Gang, per conversar sobre temes com els alts preus de l'energia i les primeres matèries, així com sobre les perspectives macroeconòmiques dels dos països, segons ha informat el departament del Tresor dels EUA.

La reunió, que ha durat dues hores, "ha tingut un to franc, constructiu i positiu", segons un funcionari del Tresor nord-americà citat per Reuters. "En el context dels desafiaments globals, la secretària Yellen i el governador Yi també han discutit temes del G20", ha afegit el funcionari.

A Europa, l'Informe d'Estabilitat Financera del Banc Central Europeu (BCE) ha indicat que els riscos per a l'estabilitat financera a la zona de l'euro han augmentat en un context d'augment dels preus de l'energia, l'elevada inflació i el baix creixement econòmic, segons mostra. Alhora, les condicions financeres s'han endurit a mesura que els bancs centrals actuen per frenar la inflació.

DINERS PER SILENCI

Goldman Sachs va pagar més de 12 milions de dòlars a una executiva veterana que es va queixar internament d'un lloc de treball tòxic per a les dones a les altes esferes de l'empresa, segons informa avui Bloomberg.

El banc va arribar a un acord amb la sòcia sortint fa dos anys, en un tracte que buscava mantenir en secret el relat detallat dels comentaris vulgars i despectius dels alts executius sobre les dones, segons persones amb coneixement de l'assumpte.

Els alts càrrecs de l'empresa es van veure sacsejats pels comentaris que ella va descriure i per la llista de persones que suposadament estaven darrere seu, incloent-hi el conseller delegat David Solomon, que s'ha compromès públicament a promoure les dones i millorar la diversitat i la inclusió.

ALTRES MERCATS

L'euro manté la fortalesa i es canvia a 1,0403 dòlars (+0,53%). El petroli cau un 2% després de l'atac a un petrolier davant de la costa d'Oman. El West Texas baixa fins als 84,63 dòlars i el Brent, fins als 92.09 dòlars.

L'or avança moderadament (+0,25%, 1.781 dòlars) i la plata puja un 0,6% (21,63 dòlars).

El bitcoin cedeix un 2% (16.434 dòlars) i l'ethereum, un 4,2% (1.197 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,73%.

contador