Tancament baixista per a l'IBEX 35 amb la vista posada a la Reserva Federal

El banc central nord-americà anunciarà avui una pujada de tipus de 50 punts bàsics

Nieves Amigo
Bolsamania | 04 mai, 2022 09:54 - Actualitzat: 17:58
ep archivo   valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 14 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Tancament baixista per a l'IBEX 35 (-1,04%; 8.500,50 punts) a l'espera que la Reserva Federal faci la pujada de tipus d'interès més important des de fa 22 anys. La Fed elevarà els interessos en 50 punts bàsics, encara que els inversors estaran més pendents del que hagi de dir Jerome Powell sobre els plans futurs del banc central i sobre com en serà d'agressiva en el procés de normalització monetària.

IBEX 35
11.588,400
  • -0,74%-86,40
  • Max: 11.677,00
  • Min: 11.428,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.091,94
17:35 19/11/24

Els analistes de CMC Markets creuen que aquesta pujada de 50 punts bàsics d'avui és una cosa que no hauria de sorprendre ningú. "El interrogant més gran girarà al voltant del ritme del seu programa de reducció del balanç juntament amb el ritme de les pujades següents, amb la possibilitat que es produeixi una altra pujada de 50 punts bàsics al juny", indiquen al seu informe diari.

Els comentaris de Powell a l'FMI, en el sentit que la Reserva Federal podria ser molt més dura i molt més ràpida en les pujades de tipus, han suscitat la preocupació davant la possibilitat que el banc central pugui 'passar-se de frenada' a un moment en què l'economia mundial sembla abocada a una desacceleració sostinguda, ja que la Xina continua lliurant la seva batalla particular contra la Covid.

La reacció de Wall Street després de la roda de premsa de Powell, per tant, serà fonamental per al rumb que prenguin les borses europees a partir de demà. De moment, les pèrdues s'imposen als índexs novaiorquesos, sobretot al Nasdaq.

ALLAU DE CITES

A més de la decisió de tipus de la Fed, avui el calendari és ple de referències importants. A Espanya s'ha conegut l'atur del mes d'abril, que va baixar 86.260 persones. A més, s'ha disparat la contractació indefinida, ja que gairebé la meitat dels contractes signats (més de 700.000) han estat fixes.

Així mateix, avui s'han anunciat els PMI serveis d'abril a Europa (en general han superat expectatives, excepte en el cas d'Alemanya). A la zona de l'euro, també s'han comunicat les vendes al detall del març (van pujar un 0,8% en taxa interanual i van caure un 0,4% intermensual, pitjor del que s'esperava), mentre que a l'altra banda de l'Atlàntic s'ha conegut l'informe de la consultora ADP del mes d'abril, que és l'avantsala de l'informe d'ocupació que coneixerem divendres als Estats Units. La dada d'ADP ha baixat fins a 247.000 des de 455.000 al març, molt per sota dels 395.000 llocs de treball anticipats.

Naturalment, també se segueixen publicant resultats. Avui han anunciat Metrovacesa i Sacyr a Espanya, entre d'altres.

"PROHIBICIÓ TOTAL"

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat aquest dimecres als governs europeus imposar un embargament total al petroli rus, si bé planteja un període transitori fins a final d'any per contenir el cop als mercats i preparar vies alternatives de subministrament.

Així mateix, segons publica Bloomberg, Rússia s'està centrant a cimentar el control militar i polític sobre el territori que ha pres fins ara a Ucraïna, després d'haver aconseguit només avenços marginals a l'Est.

El Kremlin està instal·lant governs d'ocupació, ordenant la població local que utilitzi rubles per a les transaccions i planejant referèndums organitzats precipitadament en algunes zones per obrir el camí a l'annexió total. Encara que estan lluny dels objectius originals del president Vladimir Putin d'enderrocar el president Volodimir Zelenski i instal·lar un règim prorus a la major part d'Ucraïna, els últims esforços suposen un nou obstacle per a les converses de pau ja estancades.

EL BIAIX SEGUEIX SENT BAIXISTA

Tot i el fort rebot de la jornada passada (+1,83%), els experts de Bolsamanía subratllen que el biaix de l'IBEX segueix sent baixista. "Continua sense confirmar ni el mínim senyal de fortalesa que ens faci pensar en una volta de la seva cotització per sobre de la mitjana de 200 sessions", expliquen.

El primer nivell de resistència és als 8.617 punts, si bé, la resistència clau correspon als màxims de l'envolupant baixista que va deixar el 26 d'abril passat als 8.703 punts. Per sota estarem molt pendents del suport dels 8.344 punts. "Molt de compte amb l'abandonament d'aquest nivell de preus, ja que podria portar uns descensos fins al nivell dels 8.000 punts", adverteixen els analistes de Bolsamanía.

Dins del selectiu espanyol han destacat les alces en Repsol, que ha marcat màxims històrics gràcies a la pujada del petroli, Solaria i Ferrovial. Al costat baixista, Bankinter, CaixaBank i Sabadell han liderat les vendes al costat de les acereries (Acerinox i ArcelorMittal).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0552 dòlars (+0,3%). El petroli puja més del 3% després de conèixer els plans de la Unió Europea respecte al cru rus. El Brent se situa als 108,71 dòlars i el West Texas als 106,26 dòlars.

L'or cau moderadament (1.867 dòlars) i la plata cedeix un 1,2% (22,38 dòlars).

El bitcoin avança un 3,3% (39.046 dòlars), i l'ethereum puja un 3,3% (2.864 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,983% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 2,068%.

contador