Els bancs i les elèctriques han pujat amb força, mentre que Telefónica ha baixat
Tancament alcista per a l'IBEX 35 (+0,87%, 8.769,50 punts) gràcies al bon comportament del sector bancari. Dins del selectiu espanyol, Sabadell ha liderat els guanys, seguit per CaixaBank, Bankinter, Santander i BBVA. Les elèctriques, amb Endesa i Iberdrola al capdavant, també han tingut una bona sessió, que ha servit al selectiu per recuperar i superar els nivells en què va acabar el 2021 (8.713,80 sencers).
El sector financer ha continuat descomptant la previsió d'uns tipus d'interès més elevats i també ha recollit de manera positiva la pujada en el rendiment dels bons, que beneficia la cartera de deute públic. Cal destacar que l'IBEX puja lleugerament des del començament d'any, mentre que l'S&P 500 cau més del 6% i el DAX 40 cau a prop del 10%.
Per l'altra banda, Siemens Gamesa ha pujat a prop d'un 3% després d'arribar a caure un 5% aquest matí després d'avançar uns resultats febles del segon trimestre fiscal i posar en revisió els seus objectius per a l'any. Al costat negatiu de l'IBEX, ArcelorMittal, Almirall, Telefónica i PharmaMar han liderat els descensos.
ELS RESULTATS MARQUEN LA PAUTA
Els resultats han estat els grans protagonistes d'aquesta jornada de dimecres. A més de Siemens Gamesa, fora d'Espanya cal destacar la caiguda de Netflix, que s'ha enfonsat un 25% al mercat 'after hours' després de perdre subscriptors per primera vegada en una dècada. A més, Credit Suisse ha anticipat pèrdues al primer trimestre després d'augmentar les provisions legals.
Naturalment Tesla és al focus, ja que presenta igualment els seus resultats aquesta nit, després del tancament de Wall Street. Caldrà veure si Elon Musk compareix per explicar els comptes i si té alguna cosa a dir respecte a la seva OPA sobre Twitter.
PREVISIONS DE L'FMI PER A ESPANYA
A més de les novetats empresarials, l'agenda d'aquest dimecres ha inclòs la publicació de la producció industrial del febrer a la zona euro (va pujar un 2%, millor del previst), mentre que als Estats Units es publicarà a mitja tarda el Llibre Beige de la Fed.
Per part seva, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha advertit que ha arribat el moment de recuperar la sostenibilitat de les finances públiques després de les mesures aplicades per lluitar contra la pandèmia.
En el cas d'Espanya, l'organisme ha publicat les seves projeccions sobre el dèficit i el deute, i la veritat és que no han estat gens favorables. En concret, l'organisme espera que aquests dos paràmetres segueixin sent elevats als propers anys, de manera que ha situat el dèficit al 3,9% i el deute públic per sobre del 114% del PIB almenys fins al 2027.
LA GUERRA CONTINUA
La guerra a Ucraïna segueix sent la principal preocupació dels inversors avui dia. Ucraïna va dir aquest dilluns que l'ofensiva de Rússia a la regió oriental de Donbàs havia començat, i un alt funcionari la va descriure com la "segona fase" de la guerra. La ciutat oriental de Kreminna va caure en mans de les forces russes aquest dimarts, segons el seu governador regional, marcant la primera ciutat a ser capturada en aquesta fase de la guerra.
L'FMI va retallar aquest dimarts les seves projeccions de creixement mundial per al 2022 i el 2023, argumentant que l'impacte econòmic de la invasió russa d'Ucraïna es "propagarà de llarg a llarg". Aquest dilluns, el Banc Mundial va rebaixar la previsió de creixement mundial per al 2022 en gairebé un punt percentual, del 4,1% al 3,2%, citant la pressió que la invasió russa d'Ucraïna ha exercit sobre l'economia mundial.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0855 dòlars (+0,64%). El petroli cotitza mixt. El Brent se situa als 107,10 dòlars i el West Texas, als 102,63 dòlars.
L'or cau un 0,2% (1.955 dòlars) i la plata baixa un 0,7% (25,21 dòlars).
El bitcoin baixa un 0,7% (41.134 dòlars) i l'ethereum baixa un 1,7% (3.057 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,876% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins a l'1,808%.